Linkovi

Medjunarodna pomoć Iraku - 2004-10-22


Predstavnici iz više od 50 zemalja, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija sastali su se nedavno u Tokiju u Japanu kako bi razgovarali o ubrzanju dostave pomoći Iraku. Sastanak je bio nastavak konferencije održane u Madridu u Španiji 2003. god. Tada su zemlje i organizacije obećale da će obezbijediti više od trideset milijardi dolara u kreditima i donacijama za Irak. Ross Mountain, zvaničnik Ujedinjenih nacija kaže da napredak nije bio onakav kakav se očekivao što je rezultat veoma realnih poteškoća koje su izazvane sigurnosnom situacijom u Iraku.

Najveći dio zemlje je bezbjedan, kaže irački ministar za planiranje Mehdi Hafedh. Nasilje je gotovo eliminisano iz tri od osam pokrajina Barham Saleh zamjenik iračkog premijera rekao je okupljenim zvaničnicima da će pomoć njihovih zemalja pomoći da se stane u kraj terorizmu.

”Molim vas nemojte odugovlačiti. Sada je vrijeme da se dadne čvrsto obećanje. Održite sada svoja obećanja.“

Sjedinjene države su u protekle dvije godine dodijelila Iraku pomoć vrijednu gotovo dvadeset i jednu milijardu dolara. Zamjenik američkog državnog sekretara Richard Armitage kaže da Sjedinjene države sada nastoje da tu pomoć brže dostave Iračanima.

Sada kada Irak ima suverenu vladu rekao je gospodin Armitage od ključne je važnosti da izbori budu održani kako je i planirano u januaru i da obećanja za pomoć Iraku budu ispunjena.

XS
SM
MD
LG