Linkovi

Osteoporoza - Da li se ta staračka nevolja može preduprijediti? - 2004-10-22


Osteoporoza - stanje u kojem ljudske kosti postepeno gube svoju masu sve do situacije da i najmanji nezgodan pokret može izazvati lom - gotovo je epidemična kad se radi o ljudima starijim od 50 godina. Na našoj planeti će, prema prognozama, do 2050. godine živjeti oko 2 milijarde ljudi starijih od 60 godina, koji svi naginju ka ovoj bolesti slabljenja kostiju. Sada, medjutim, doktori kažu, osteoporoza se, u velikom procentu, može spriječiti.

Nekada se smatralo da je osteoporoza prirodan dio procesa starenja. Doktori, medjutim, ukazuju na brojne načine na koje se ovoj bolesti može suprotstaviti. Prvi savjet kojeg doktori daju jeste pojačano uzimanje kalcijuma. Potrebno je izmedju hiljadu 200 i hiljadu 500 miligrama - dnevno. Postoje, zatim, brojni medikamenti koji smanjuju gubitak koštanog tkiva kod onih koji boluju od osteoporoze. Jedan novi lijek, čak, pomaže rastu nove koštane mase:

Saznajemo sve više i više svakoga dana o tome kako se kosti izvrću, zbog čega lakše pucaju i šta ustvari pomaže rastu koštane mase - i sve to postaje predmet terapije, kaže dr. Deborah Sellmayer, sa Državnog univerziteta Californije, u San Franciscu.

Ne pomažu samo lijekovi nego i redovna fizička aktivnost, kažu vojni ljekari:

Nastojimo da saznamo koliko bi kratkoročna terapija fizičkim treningom pomogla održavanju zdravlja kostiju, pojačala čvrstinu kosti i kvalitet tkiva objašnjava Rachel Evans, major američke vojske.

Armija, takodje, ispituje ovaj novi aparat da utvrdi da li bi 10 minuta dnevno provedenih na vibrirajućoj platformi možda pomoglo u obnovi koštane mase. Istraživanja obavljena u jednoj kanadskoj školi pokazala su da je čak i samo nekoliko skokova dnevno od pomoći za stvaranje novih koštanih ćelija. Zaključak: očito da nikada nije rano da se započne borba protiv starenja i osteoporoze.

XS
SM
MD
LG