Linkovi

Hag: Rasprava o nametnutom advokatu S.Miloševiću - 2004-10-21


Danas je na Haškom sudu održana rasprava o žalbi Miloševićeve odbrane na odluku da se optuženom, "po sili zakona", nametne branitelj. Uvjerenje odbrane i samog Miloševića je da su tim činom narušena osnovna prava bivšeg jugoslavenskog i srpskog predsjednika, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu i genocid u Bosni i Hercegovini.

Na poštivanje prava optuženog za pravično i fer sudjenje, pozivale su se danas sve strane, učesnice rasprave pred žalbenim vijećem Tribunala, sazvane zbog žalbe Miloševićeve odbrane na odluku o nametanju advokata optuženom.

Tako je tužitelj, Geoffrey Nice, naglašavao kako optužba, insistirajući na tom pravu, stoji na stanovištu da bi nametnuti advokat obezbijedio Miloševiću kontinuitet procesa dokaznog postupka odbrane, procesa koji je sam optuženi više puta narušavao.

Tvrdi se da je Milošević doveo Sud u nesvakidašnju poziciju, u kojoj nameće svoje stavove i odlučuje o obliku i toku sudskog procesa. Po tužiteljima, ukoliko nametnuti Miloševićev branitelj i sam optuženi odluče da odustanu od dokaznog postupka odbrane, i tada se proces može zaključiti, a sudije povući na donošenje konačne presude. Oni tvrde da je optužba dokazala sve tačke podignute optužnice, što može biti dovoljno za zaključenje procesa.

U svome iznošenju argumenata za zahtjev da mu se vrati pravo da se sam brani pred Sudom, Milošević je komentirao i takav stav tužitelja: Upravo je to i cilj nametanja advokata - da se presudi bez odbrane. Odbrana preko nametnutog advokata je pravna fikcija".

Konačna odluka o sudbini Miloševićevog zahtjeva da se sam brani pred Tribunalom, biće donijeta naknadno.

XS
SM
MD
LG