Linkovi

Nuklearne ambicije Irana - 2004-10-21


Ministar vanjskih poslova Irana Kamal Kharrazi izjavio je da Evropska unija ne može ubijediti Iran da odustane od planova o vlastitom obogaćivanju uranija.

”Zvaničnici Evropske unije griješe ako misle da mogu kroz pregovore prisiliti Iran da obustavi proces obogaćivanja uranija” - istakao je gospodin Kharrazi. Obogaćivanje uranija je ključni korak u razvoju nuklernog oružja. U septembru je Međunarodna agencija za atomsku energiju usvojila rezoluciju kojom se Iran poziva da odmah obustavi aktivnosti na obogaćivanju uranija.

Glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher je rekao da su glavne industrijske zemlje, poznate kao grupa G-8, usmjerene na to da privole Iran da prihvati tu rezoluciju.

”Najednostavniji komentar nakon posljednjeg sastanka predstavnika zemalja grupe G-8 je da je to bila prilika za razmjenu ideja o tome kako Iran privoljeti da prihvati zahtjeve Međunarodne agencije za atomsku energiju, te prilika za razmjenu ideja o tome kako bi pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo postaviti to pitanje.

Prema riječima gospodina Bouchera Sjedinjene države su voljne razmotriti ideje predstavnika Evropske unije, i ono što su Evropska unija i Iran ostvarili, te sa obje strane razgovati o privoljavanju Irana na dalju saradnju,

Gospodin Boucher je posebno istakao da pozicija Sjedinjeih država ostaje jasna.

”Mislim da je važno podsjetiti da su Sjedinjene države uvijek osjećale i da su i sada čvrsto ubijeđene da iranske prikrivene aktivnosti i iranski programi razvoja usmjereni na proizvodnju nuklearnih oružja moraju biti predočeni Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda radi poduzimanja odgovarajućih akcija.“

Međunarodne agencije za atomsku energiju se ponovo sastaje 25. novembra kako bi još jednom razmotrila iranski slučaj.

XS
SM
MD
LG