Linkovi

Milorad Dodik o Visokom predstavniku - 2004-10-21


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci, tokom sastanka sa francuskim ambasadorom u BiH, Anrijem Ziperom da dio krivice za neuspjeh reformi u Bosni i Hercegovini snose međunarodna zajednica i visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Mandat visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Pedija Ešdauna je neuspješan i potrebno je tražiti izlaznu strategiju za njega kao i za međunarodnu zajednicu ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sasanka sa francuskim ambasadorom u B i H, Anrijem Ziperom de Fabijanijem lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik - konstatujući da dio krivice za neuspjeh reformi u Bosni i Hercegovini snose međunarodna zajednica i OHR.

Reforme koje su provedene u posljednje vrijeme doživjele su potpuni debakl a vlast u zemlji je na više načina izgubila kredibilitet dok uslovi stalne krize odgovaraju pojedinim krugovima u međunarodnoj zajednici istakao je Dodik. On je poručio da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun u Bosnu i Hercegovinu došao sa pričom o poslu i pravdi a danas upravo toga, tvrdi Dodik, najmanje ima. Po njegovom mišljenju, Ešdaun svojim čestim putovanjima pokušava promovisati uspjeh svojih reformi od kojih niko u BiH nije ima korist ocjenivši da jučerašnji sastanak visokog predstavnika sa glavnim tužiocem Haškog tribunala, Karlom del Ponte potvrđuje da je Ešdaun u stisci zbog neispunjavanja obaveza prema ovom sudu. O saradnji sa Haškim tribunalom, sa francuskim ambasadorom, danas je razgovarao i predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić konstatujući da je to međunarodna obaveza koja se mora ispuniti.

XS
SM
MD
LG