Linkovi

Dvije eksplozije automobila bombi u Samari - 2004-10-20


Američka vojska je saopštila da je danas u Samari jedno dijete ubijeno i 11 američkih vojnika, zajedno sa jednim prevodiocem, ranjeno u dvije eksplozije automobila bombi. Nakon tih napada, američke su trupe uvele policijski sat u tom gradu, koji su nedavno oduzeli od pobunjenika.

Nešto ranije, američka vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni uništili komandno-kontrolni centar pobunjenika u sjevernom dijelu Falluje. Policija i stanovnici u Falluji su izjavili da je u tom zračnom udaru ubijena šestočlana porodica, ali vojska negira tačnost tih navoda. U Bagdadu je sinoć ubijen jedan od članova stranke iračkog premijera Iyada Allawija.

Humanitarna organizacija CARE International obustavila je svoje aktivnosti u Iraku nakon što su naoružana lica jučer otela direktoricu njihove ispostave u Bagdadu.Nepoznati militanti su oteli gospođu Margaret Hassan na njenom putu ka uredu. CARE International je saopštio da čini sve što može da bi gospođa Hassan bila oslobođena. Njen suprug Tahseen Ali Hassan, inače Iračanin, uputio je danas putem arapske televizije molbu za njeno oslobađanje rekavši da je njegova supruga, porijeklom Irkinja, iračka državljanka i da već 30 godina kao humanitarna radnica pomaže Iračanima.

U medjuvremenu, dvojica radnika egipatske telefonske kompanije, otetih krajem septembra u Iraku - danas su oslobodjeni. Javnost je, medjutim, bila veoma začudjena izjavom njihovog poslodavca - da je teroristička grupa Abu Musab al-Zarqawija pomogla da se isposluje njihovo oslobadjanje.

XS
SM
MD
LG