Linkovi

SAD: Žene-glasači u predsjedničkim izborima - 2004-10-20


U predsjedničkim izborima 2000-te godine, 8 miliona više žena nego muškaraca je izašlo na birališta, i više ih je glasalo za kandidata demokratske, nego republikanske stranke. S veoma tijesnom utrkom ove godine, glas žena je važniji nego ikada. Prilog Lete Fincher.

Jeniffer Payne je vrsta glasača koja zabrinjava kampanju Johna Kerija. Ona je domaćica i majka dva dječaka koja živi u jednom predgrađu u saveznoj državi Maryland. Ona sebe u političkom smislu smatra konzervativim demokratom. Ali u ovim izborima, ona će glasati za republikanca George W Busha--razlog: ona vjeruje da će gospodin Bush bolje zaštititi zemlju od napada.

Naša imigraciona politika bi trebala biti oštra, ali ona to nije. Mislim da su naše granice kao švajcarski sir i vjerujem da bi predsjednik Bush jednostavno odradio bolji posao što se tiče okruživanja terorista i onemogućavanja izvršenja njihovih planova, te njihovog izbacivanja iz zemlje, kaže Jeniffer Payne.

Posljednji predsjednički izbori su pokazali razliku u spolovima-žene su više bile naklonjene demokratskom, a muškarci republikanskom kandidatu. Ove godine, istraživanja javnog mijenja pokazuju da je predjsendik Bush dobio povjerenje žena kao što je Jeniffer, koje su osobito zabrinute za nacionalnu sigurnost. Bushova kampanja se također agresivno usmjerava ka udatim ženama glasačima, koje su obično konzervativnije po pitanju sigurnosti i koje žele niže poreze. Istraživanja također pokazuju da neudate žene više podržavaju demokrate, iako u izborima 2000-te 22 miliona neudatih žena nije ni glasalo. Posljednjih sedmica, Kerijeva kampanja je udvostručila svoje napore ka zadobijanju podrške žena. Senator Kerry je zadobio podršku grupe udovica čiji su muževi poginuli u septembarskim terorističkim napadima. Neke od tih žena su provodile kampanju za gospodina Kerija u ključnim saveznim državama koje imaju još uvijek veliki broj neodlučnih glasača. Celinda Lake radi za demokratsku stranku u Washigntonu. Ona kaže da su do dvije trećine neodlučnih glasača žene, čiji bi glasovi u velikoj mjeri mogli odlučiti ko će biti sljedeći predjsendik.

Ono što se može dogoditi sa neodlučnim glasačima, osobito majkama orijentiranim ka pitanju sigurnosti i udatim ženama, je da bi mi mogli izgubiti te glasače, ali ih ne možemo izgubiti u ogromnom broju, i mislim da će to u ovom trenutku biti borba, kaže Celinda Lake.

I to je borba koja će se nastaviti do samih izbora. Politički analitičari kažu da će mnoge žene čekati do samog izbornog dana kako bi se odlučile kojem će kandidatu dati svoj glas.

XS
SM
MD
LG