Linkovi

Sarajevo: Interpol u borbi protiv terorizma - 2004-10-20


U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak Interpolove multidisciplinarne radne grupe za borbu protiv terorizma u organizaciji Ureda za saradnju s Interpolom Bosne i Hercegovine i u saradnji s Generalnim sekretarijatom Interpola iz Lyona.

Sudionici skupa, koji je u Sarajevu okupio predstavnike 19 zemalja članica Interpola, među njima i SAD, razmatraju različite aspekte međunarodne borbe protiv terorizma te modalitete za uključivanje zemalja jugoistočne Evrope u ove aktivnosti.

Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa, zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je kako će se BiH putem aktivnosti Interpola, SIPA-e i OSA-e doprinijeti međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma.

Pomoćnik direktora Generalnog sekretarijata Interpola iz Lyona, Mladen Vulinec ukazao je na značaj uspostave odgovarajuće saradnje za razvoj kapaciteta u funkciji antiterorističkih aktivnosti, posebno naglasivši važnost dnevne razmjene informacija na tome planu.

On je kazao da je jugoistočna Evropa vrlo važan prostor za ukupne napore usmjerene ka sprječavanju terorističkih aktivnosti, a održavanje konferencije u Sarajevu pokazatelj je spremnosti Interpola da se BiH pomogne u njenoj borbi protiv te opasnosti. Sarajevski sastanak održava se iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG