Linkovi

Jake optužbe u tijesnoj predsjedničkoj utrci - 2004-10-20


Predsjednik Bush i njegov izazivač iz Demokratske partije, senator John Kerry nastavljaju intenzivnu kampanju u ključnim državama za konačan ishod tijesne utrke za Bijelu kuću koja je već ušla u završne dvije sedmice. Pri tome, kandidati postaju sve oštriji u napadima na svog oponenta.

U Ohio-ju je potpredsjednik Dick Cheney, išao tako daleko da je upozorio amerikance da bi izbor senatora Kerrya mogao biti poziv za najveću katastrofu na američkom tlu.

”Mogućnost da teroristi napadnu u sred nekog od naših gradova sa najsmrtonosnijim oružjima koja su ikada do sada korištena protiv nas, biološkim, kemijskim, ili nekom vrstom nukelarnog oružja.“

Potpredsjednik Cheney kaže da predsjednik Bush razumije bolje od Demokratskog predsjendičkog kandidata kako spriječiti terorističke napade na američkom tlu oružjima za masovna razaranja.

John Kerry je na te optužbe odmah odgovorio u Daytonu u Ohio-u.

- Predsjednik Bush i Dick Cheney idu širom zemlje i rade to što rade već duže vrijeme. Oni nastoje da vas prestraše. ...rekao je senator Kerry naglašavajući da je branio zemlju kao mlad čovjek, kada je kao dobrovoljac otišao u Vijetnam na opasnu dužnost, da će ponovo biti dobrovoljac i da se već 20 godina u Senatu zalaže za bolje naoružanje, bolje vodjstvo i obavještajnu službu koju Amerika treba. I kao što sam branio ovu zemlju kao mlad čovjek ja ću je braniti i kao predsjednik Sjedinjenih Država Amerike

Senator Kerry je, nešto ranije u Pennsylvaniji svojim pristašama rekao kako je predsjednik Bush spreman riskirati njihove penzije.

”Drugog novembra glasate za socijalno osiguranje. Birate izmedju kandidata koji će spasiti vaše penzije i drugog koji će ih potkopati.“

Predsjednik Bush je odmah odgovorio: Kao što dokazuje njegov prijašnji rad i serija kontradikcija tokom kampanje, moj oponent će kazati bilo što što mu donosi trenutnu političku korist.

Kako izgleda u tijesnoj utrci, predsjednički kandidati kažu sve što mogu kako bi pridobili birače.

Senator Kerry će dodatni podsticaj svojoj kampanji dobiti sljedeće sedmice kada će mu se pridružiti bivši predsjednik Bill Clinton, koji se oporavlja nakon opracije srca.

XS
SM
MD
LG