Linkovi

Uoči izbora u Ukrajini - 2004-10-20


Narod Ukrajine 31. oktobra izlazi na prvu rundu izbora da među 20 kandidata bira nasljednika sadašnjeg predsjednika Leonida Kučme.

Preizborna kampanja je već sada obilježena značajnim kršenjima izbornih standarda. Prema ocjenama mnogih posmatrača, ukrajinski državni informativni mediji su na strani sadašnjeg premijera Viktora Janukoviča. Opozicioni skupovi bivaju sprečavani i rasturani, politički aktivisti napadani, a neovisni novinari i mediji maltretirani i zatvarani.

Po ocjeni State Departmenta koju je prenio glasnogovornik Richard Boucher predsjednička kampanja u Ukrajini je ”ispod međunarodnih standarda.“

”Mi smo vrlo jasno istakli važnost slobodnih i poštenih izbora u Ukrajini i zabrinuti smo zbog dešavanja koja ne vode u tom pravcu.“

Ukrajinski vojni kontingent je jedan od najvećih u sastavu koalicionih snaga u Iraku. Ali to rukovodstvo Ukrajine ne oslobađa odgovornosti za nepridržavanje demokratskih principa i nepoštivanje ljudskih prava, uključujući i održavanje izbora, naglasio je gospodin Boucher.

Sjedinjene države podržavaju težnje Ukrajine ka približavanju Evropskoj uniji i transatlantskim partnerima i predstojeće izbore vide kako izvrsnu mogućnost da Ukrajina pokaže predanost demokratskim vrijednostima zapadnih zajednica. Stoga Sjedinjene države traže od ukrajinskih vlasti da odmah prekinu sa kršenjima demokratskih normi, takođe je istakao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

XS
SM
MD
LG