Linkovi

Bileća: Pucao na pripadnike SFOR-a - 2004-10-19


Pripadnici specijalne jedinice SFOR-a jutros su u Bileći u akciji hapšenja, ranili Neđu Samardžića. Samardžić, osumnjičen za ratni zločin, pružao je otpor i otvorio vatru na SFOR-ove vojnike, koji su ga u samoobrani ranili.

Kako je potvrdio glasnogovornik SFOR-a Mark Houp, riječ je o akciji podrške pripadnicima SIPA-e u hapšenju traženog kriminalca.

Inače, Kantonalni Sud u Sarajevu izdao je nalog za hapšenje Neđe Samardžića, 11 septembra 2002 godine, zbog sumnje da je počinio rani zločin u Foči.

Potjernica za Samardžićem bila je raspisana još 1999. godine, s tim što je nalog za hapšenje obnovljen prije dvije godine, kada je iz Haškog Tribunala stigla suglasnost sa oznakom A, koja označava da lice može biti uhapšeno radi dalje istrage.

Medicinska pomoć osmunjičenom pružena je na licu mjesta, a kada mu zdravstveno stanje bude omogućavalo, bit će predat vlastima federacije BiH. Trenutno je u Mostaru, i život mu je van opasnosti.

Ured visokog predstavnika podržao je današnju akciju i bez komentiranja njenih detalja, ponovio da hapšenje osumnjičenih kriminalaca i osiguranje vladavine prava smatra ključnim elementom u stvaranju evropske BiH.

XS
SM
MD
LG