Linkovi

Etničke zajednice i američki izbori - 2004-10-19


Nezavisni istraživači javnog mnijenja i eksperti iz obje velike američke političke stranke predvidjaju veoma tijesnu izbornu bitku za novog američkog predsjednika. Koliko je, prema takvom nekom scenariju, vjerovatno da neka specifična etnička grupacija, recimo Afroamerikanci, birači Latino porijekla, Azijati ili američki muslimani - uopšte može ozbiljno utjecati na rezultate izbora?

Veoma je teško precizno izmjeriti utjecaj kojeg različite etničke grupacije možda mogu imati na predstojeće predsjedničke izbore.Profesor Jim Gimpel sa univerziteta Maryland kaže da etničke zajednicei skoropridošli useljenici imaju iste prioritete kao i ostatak stanovništva:

Njima su važne iste stvari kao i svakom drugom Amerikancu. Obrazovanje, poslovi i sigurnost veoma su visoko na njihovoj listi...

I što se najvećeg dijela tiče, kaže on, stranačko opredjeljenje je odredjeno klasnim razlikama, te regijom ili zemljom odakle su došli. Kubanski Amerikanci na Floridi neginju ka tome da glasaju za Republikance, dok su Amerikanci meksičkog porijekla u Californiji u velikoj većini Demokrati. Bogati Azijati skloniji su Republikancima u glasanju, a najsvježiji useljenici radničkog porijekla pridružuju se Demokratskoj stranci. Ima, naravno, izuzetaka, Nakon pada Sovjetskog Saveza politička slika njujorške ruske zajednice, koja je tradicionalno predstavljala demokratsko uporište, drastično je izmijenjena dolaskom nove generacije ruskih emigranata. Pat Singer je direktor Brajtonskog udruženja lokalnih porodica:

Svidjao im se Reagan, u svoje doba, a sad im se svidja Bush. Oni žele jakog predsjednika.

Profesor Gimpel podsjeća da su se ove godine muslimani registrirali za glasanje u velikom broju i da bi oni mogli svojim glasovima presudno uticati na ishog - tamo gdje rezultati budu tijesni:

Ono što se dešavalo nakon 11. septembra, uključujući i veoma stroge zakonske mjere koje je John Ashcroft poduzeo kao ministar pravosudja veoma su ih zastrašile i osvijestile i oni ne samo da se registriraju, nego se registriraju kao Demokrati, što opet predstavlja razliku u odnosu raniju situaciju kad ih je bilo u obje stranke, kaže profesor Gimpel.

Afroamerikanci predstavljaju najveći i najkohezivniji etnički glasački blok u Sjedinjenim Državama. Njih smatraju dijelom čvrste jezgre Demokrata. Tokom preliminarnih partijskih izbora veoma su bili podstaknuti kandidaturom Ala Sharptona. Kad je senator JohnKerry na kraju osvojio nominaciju svoje stranke, upozoravaju neki eksperti, on je glasove crnaca počeo da podrazumijeva kao već osvojene. Iako ranija iskustva ukazuju da oni neće u većem broju glasati za predsjednika Busha, postoji zabrinutost da mnogi od njih uopšte neće glasati. To bi moglo biti od velikog uticaja na ishod u situaciji kad je svaki pojedinačni glas veoma važan - kao u ovogodišnjim izborima.

XS
SM
MD
LG