Linkovi

Banja Luka: Reakcje na hapšenje u Bileći - 2004-10-19


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević je na početku današnjeg zasijedanja Narodne Skupštine u Banjaluci obavijestio poslanike da su vojnici SFOR-a jutros u Bileći ranili Neđu Samardžića pošto im je pružio otpor, precizirajući da u akciji hapšenja nisu učestvovali pripadnici lokalne policije.

Neđo Samardžić, koga su jutros nakon izlaska iz svog stana u Bileći ranili pripadnici međunarodnih vojnih snaga je van životne opasnosti i nalazi se u rukama SFOR-a u Mostaru. Saopštio je ovo danas,obraćajući se poslanicima Narodne Skupštine u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević.

»Prema informacijama koje sam ja dobio od zamjenika komandanta SFOR-a, navedeno lice je u pokušaju hapšenja pružilo otpor i da je čak upotrebilo i vatreno oružje, nakon čega su pripadnici SFOR-a reagovali.«

Matijašević je istakao da niko od lokalnih zvaničnika nije bio obavješten o ovoj akciji.

»Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu direktno učestvovale u u navedenoj akciji niti su o tome bile obaviještene.«

Inače, načelnik opštine Bileća, Miladin Samardžić saopštio je danas da su ga vojnici SFOR-a sa uperenim oružjem udaljili sa mjesta odakle je poletio helikopter sa ranjenim Neđom Samardžićem. Na mjestu hapšenja jutros se okupilo oko dvije stotine žitelja Bileće a grupa građana je fizički napala i ekipu Radio telvizije Republike Srpske koja se našla na licu mjesta. Članovi ekipe su lakše povrijeđeni a televizijska kamera je uništena. Tim povodom danas se oglasila i Koordinacija novinarskih udruženja Bosne i Hercegovine koja je najoštrije osudila ovaj incident ujedno, izražavajući protest zbog toga što policija koja je bila na licu mjesta nije učinila ništa da zaštiti snimatelja i novinara Radio televizije Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG