Linkovi

Mikročip - Baza za skladištenje važnih medicinskih informacija - 2004-10-19


Američka federalna uprava za hranu i lijekove odobrila je, prije nekoliko dana, jednoj kompaniji sa Floride, da počne sa prodajom novog medicinskog proizvoda pod nazivom VeriChip. Radi se o minijaturnom kompjuterskom čipu, veličine zrna riže, koji se ugradjuje u tijelo pacijenta i služi kao baza za skladištenje važnih medicinskih informacija.

Samo jedan ubod injekcije i mikročip je ugradjen ispod pacijentove kože. Sve traje manje od 20 minuta i ne zahtijeva hirurške kopče. A, kažu, da ovim počinje nova medicinska revolucija.

Smješten u malu staklenu kapsulu, čip se ugradjuje injekcijom , kao da dobijate dozu penicilina, uz preparat koji osigurava da taj biobond, kako ga zovemo, ne šeta dalje pod kožom. Sam čip nema nikakav baterijski pogon, može godinama ležati pod kožom i aktivira se jedino kad se skenerom predje iznad dijela tijela gdje je čip ugradjen, kaže direktor kompanije Applied Digital Solutions, Scott Silverman.

Ugradjeni čip ustvari ne sadrži nikakve medicinske informacije u vezi sa pacijentom, nego samo sigurnosni kod. Tim kodom doktori dobiju pristup kompjuterskoj bazi podataka koja sadrži kompletan pacijentov medicinski dosije, uključujući, recimo, alergije ili ranije terapije. Ipak, postoji strah od zloupotreba poput mogućnosti praćenja pacijentovog kretanja.

Čip je majušan, kao zrno riže, i nema nikakav predajnik koji bi otkrivao lokaciju pacijenta. Danas je još uvijek nemoguće ugraditi takav predajnik ili prijemnik u tako mali čip. On služi isključivo za identifikaciju i sadrži samo 16-cifreni broj, lični broj pacijenta.

Ipak, kompanija priznaje da ova tehnologija može biti upotrijebljena i u druge svrhe, pa i u domenu sigurnosti...

Kritičari traže da se, u svrhu zaštite privatnosti, uz pomoć ovog čipa može doprijeti samo do vitalnih medicinskih informacija, poput krvne grupe i tipa alergije.

U medjuvremenu, mikročip je već ugradjen u oko milion kućnih ljubimaca i - radi... Za početak primjene na ljudima kompanija će, po dogovoru sa Uredom za lijekove, besplatno osigurati oko 200 skenera za isto toliko službi hitne pomoći širom Amerike.

XS
SM
MD
LG