Linkovi

Terorizam je globalna opasnost - 2004-10-19


Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju koja osuđuje ”sva djela terorizma bez ozbira čime su motivirana, bilo gdje da su počinjena, od bilo koga, kao jednu od najozbiljnijih prijetnji miru i sigurnosti.“

Rezolucija je usvojena samo dan nakon što su teroristi podmetnuli bombe u Tabi i u još dva egipatska odmarališta na Crvenom moru. Rezolucija UN-a je predočena u septembru mjesecu od strane Rusije nakon napada terorista na školu u Beslanu, kada je ubijeno 300 osoba, polovica od toga djece.

John Danforth je ambasador Sjedinjenih Država u UN-u.

”Oni koji podržavaju ubijanje civila ponekad kažu da su to opravdana djela nacionalnih osloboditelja ili samoodređenja. Neki tvrde da je aktiviranje bombi među djecom urađeno u službi Boga. Radi se o krajnjem bogohuljenju. Njaznačajniji paragraf ove rezolucije jasno kazuje da djela koja namjerno za cilj imaju ubijanje civila ili ozbiljno naošenje tjelesnih povreda su kriminalne radnje koje ničim nisu opravdane.

Rezolucijom se pozivaju zemlje članice UN-a da potpuno surađuju u borbi protov terorizma. Rezolucijom se također poziva na djelotvornije mjere kako bi se od teriorista sklonilo naoružanje, zamrzle njihove finansije, spriječilo njihovo kretanje preko granica i kako bi se priveli pravdi. Međutim, ključni element rezolucije, smatra ambasador Danforth je ”jednoglasno stajalište da je napad na civile ne dopustiv“, što je stajalište vrlo, vrlo jasnih principa.

XS
SM
MD
LG