Linkovi

G-8 i nuklearni program Irana - 2004-10-18


Zvaničnici osam industrijaliziranih zemalja su krajem prošle sedmice u Washingtonu razgovarali o tome kako se odnositi prema nuklearnom programu Irana. Britanija, Francuska i Njemačka bi mogle predstaviti svoj plan čak i ako on ne bude imao američku podršku.

Administracija predsjednika Busha optužuje Iran da tajno radi na razvoju nuklearnog oružja i traži da Ujedinjeni narodi uvedu oštrije sankcije.

Sa druge strane evropske zemlje se slažu da Iran treba spriječiti da razvije nukelarno oružje, ali su do sada preduzimali mekši pristup, nudeći Teheranu ustupke u zamjenu za njihovo odustajanje od nukleranog programa.

Analitičari vjeruju da i Sjedinjene Države i Evropa trebaju mijenjati svoje stajalište.

Robert Einhorn, bivši pomoćnik državnog sekretara za pitanje neproliferacije, vjeruje da evropljani trebaju zauzeti odlučniji stav prema Iranu.

Robert Einhorn, bivši pomoćnik državnog sekretara za neproliferaciju: Oni Iranu trebaju staviti na znanje, ukoliko ne suspendira sve napore na obogaćivanju nukelarnog materijala, da će podržati slanje tog pitanja pred Vijeće sigurnosti UN-a, i da će biti stvarnih posljedica.

David Albright, bivši inspektor za naoružanje, koji sada vodi Institut za nauku i tehnologiju u Washingtonu, kaže da čvrstolinijaški pristup Washingtona, takodjer nije uvjerio Teheran da odustane od nuklearnog programa.

”Strategija izoliranja se nije pokazala uspješnom, i ukoliko se Iran ne uhvati na djelu da pravi nuklerano oružje, vrlo je malo vjerovatno da će strategija da se ide pred Vijeće sigurnosti rezultirati sankcijama, ali može dovesti izolirani Iran da dodje do tačke kada će reći da ga više nije briga i da ide na razvoj nukelarnog oružja.“

Evropljani su u petak izašli sa novom ponudom koja uključuje ustupke ukoliko se Iran složi da odbaci svoj nukelarni program i kaznene mjere ukoliko to ne učini. Nova inicijativa se pojavila prošlog mjeseca u New Yorku za vrijeme zasjedanja Generalne skupštine UN-a, prilikom razgovora državnog sekretara Colina Powella i ministara vanjskih poslova zemalja G-8. Medjutim, budućnost tog plana je neizvjesna nakon što se u petak u Washingtonu nije došlo ni do kakvog sporazuma. U svakom slučaju, ne očekuje se da Bushova administracija donese odluku prije predsjedničkih izbora 2. novembra.

XS
SM
MD
LG