Linkovi

Reforma policije u BiH i reakcije u Republici Srpskoj - 2004-10-18


Predstavnici pojedinih političkih stranaka u Republici Srpskoj ocjenili su neprihvatljivim inicijative nekih članova Komisije za reformu policijskih snaga u Bosni i Hercegovini kojima se teži da se entitetske nadležnosti iz domena rada policije preusmjere na Ministarstvo bezbjednosti B i H. Protiv ovakvih rješenja je i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

Aktivnosti Komisije za reformu policijskih snaga u B i H ne idu u prilog Republike Srpske i nedopustive su inicijative o ukidanju entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova te prenos ovlaštenja na nivo Bosne i Hercegovine. Izjavio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Milanko Mihajlica zatraživši da se o svemu informišu poslanici Narodne Skupštine na sutrašnjem zasijedanju.

I predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je odbacio mogućnost nametanja rješenja u ovoj oblasti osvrćući se na prošlosedmičnu sjednicu Komisije za reformu policije na kojoj je predsjedavajući Komisije, bivši belgijski premijer Vilfred Martens iznio savim nove prijedloge o reorganizaciji. Nakon toga, sjednicu su napustili ministar unutrašnjih oslova i direktor policije Republike Srpske, Darko Matijašević i Radomir Njeguš. »Ako se rješenje reforme policije bude guralo u smislu da ono bude zadovoljavajuće za jedne a potpuno nezadovoljavajuće za druge onda to rješenje, bez obzira na to ko ga gura i ko želi da ono prođe neće proći kroz parlament. Ja u to vjerujem.« Dragan Čavić je predložio da se reforma policijskih snaga izvrši po ugledu na reformu odbrane čija su rješenja,uz manje ili više popuštanja, prihvatile sve strane u Bosni i Hercegovini ali i predstavnici međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG