Linkovi

Nedostatak vakcina protiv gripe i predsjednička kampanja u Americi - 2004-10-18


I nedostatak vakcina protiv gripe u Sjedinjenim Državama se koristi u tijesnoj predsjedničkoj utrci izmedju George W. Busa i Johna Kerrya.

Duge linije ljudi koji čekaju da prime vakcinu protiv gripe su dobra prilika za senatora Kerrya da okrivi predsjednika Busha. Evo kako je on to učinio na Floridi.

”Da Halliburton pravi vakcine bilo bi ih više nego naranči na Floridi....

I u Ohio-u:

”Ono što se dešava sa vakcinom protiv gripe je zaista primjer svega onoga što ova administracija radi: Negira, pravi se da problem ne postoji, i pokušava to prikriti...“

I u političkom oglasu:

”Prije tri godine medicinski eksperti su upozorili predsjednika Busha da se pojavljuje opasan nedostatak vakcina.“

Jennifer Millerwise - glasnogovornica Bushove kampanje

”Ovo je totalni apsurd.“

Iz Bushove kampanje kažu da Kerry pokazuje nevjerovatnu hipokriziju.

Oni kažu da je senator bio protiv zakonskih prijedloga koje su sponzorirali Republikanci i kojima bi se podsticao veći broj američkih kompanija da prave vakcine, time što bi se ograničili sudski procesi protiv proizvodjača ukoliko se desi da vakcina bude neispravna.

Proizvodjači se plaše da će izgubiti posao zbog sudskih procesa i ispraznih optužbi, a John Kerry je stalno bio na strani advokata, kaže Jennifer Millerwise, glasnogovornica Bushove kampanje.

Nestašice vakcina protiv gripe će potrajati do predsjedničkih izbora i senator Kerry će to i dalje koristiti u svojoj kampanji posebno na Floridi gdje živi veliki broj starijih gradjana koje to pogadja.

XS
SM
MD
LG