Linkovi

Hag: Odustaju svjedoci u sudejnju S. Miloševiću - 2004-10-18


Sudjenje bivšem jugoslavenskom i srpskom predsjedniku našlo se pred neočekivanim problemom- nakon što je Slobodanu Miloševiću nametnut branitelj, sve veći broj potencijalnih svjedoka odustaje od pojavljivanja pred Haškim sudom.

Takva situacija je danas navela Tribunal da najavi da će, ukoliko se pojavljivanje svjedoka Miločevićeve odbrane pred Sudom pokaže neophodnim, pribjeći "subpoeni" ili obavezujućem nalogu.

Konkretno, danas je saopšteno da je samo u procesu za zločine počinjene na Kosovu, od najavljenih 138 svjedoka, njih čak 65 odbilo da svjedoči pod okolnostima u kojima, sudskom voljom, Milošević nema mogućnosti da sam vodi postupak svoje odbrane.

Problem je iznio "branitelj po dužnosti" Steven Kay, na šta je Sudsko vijeće potvrdilo da će, po advokatovom zahtjevu, pribjeći "posljednjem sredstvu" i izdavati obavezujuće naloge svjedocima da se pojave pred Sudom...već se najavljuje da će "subpoebne" biti zatražene od oko 20 svjedoka, čije se svjedočenje ocjenjije posebno važnim za dokazni postupak odbrane.

Inače, u četvrtak se očekuje konačna rasprava pred Apelacionim vijećem o žalbi na odluku Suda da se Miloševiću "po sili zakona" dodijeli odbrana. Očekuje se da će sam optuženi tada iznijeti argumente protiv sporne odluke, dok će konačni stav Suda po ovom pitanju biti poznat ne dogo nakon rasprave, s obzirom da i Tribunal ne želi više gubiti dragocjeno vrijeme, preostalo do okončanja jednog od ključnih haških sudjenja.

Od 12. februraa 2002. Slobodan Milošević se pred Haškim sudom sam branio pred optužbama za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Kosovu i u Vojvodini, te zagenocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG