Linkovi

Drugu krug izbora u 49 općina - 2004-10-18


Izborna komisija BiH odlučila je da se u 49 općina u Federaciji BiH obavi drugi krug brojanja glasova za izbor načelnika. Brojanje glasova u drugom krugu počelo je danas.

Predsjednik Izborne komisije BiH, Vehid Šehić naglasio je da će Izborna komisija BiH nastojati da u roku od 30 dana od glasanja objavi konačne rezultate općinskih izbora.

Govoreći o uticaju koji su na rezultate izbora u RS-u imali glasovi u odsutnosti, Šehić je kazao da su zbog načina izbora ti glasovi imali veći uticaj na izbore načelnika, naprimjer u Bosanskoj Gradiški, Derventi, Srebrenici, Rudom…, nego na izbore za skupštine općina.

Gospodin Šehić je istakao da su svi politički subjekti koji su učestvovali na izborima u roku od 30 dana nakon objavljivanja rezultata dužni da Izbornoj komisiji dostave finansijski izvještaj u vezi sa utroškom sredstava u predizbornoj kampanji.

Član Izborne Komisije BiH, Lidija Korać saopćila je da je predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH upućeno pismo u kojem su obaviješteni da prilikom konstituiranja općinskih vijeća i skupština opština može doći do problema zbog Zakona o sukobu interesa i da nadležni organi treba da preduzmu odgovarajuće mjere.

XS
SM
MD
LG