Linkovi

H. Karzai: Izbori dan slavlja za afganistanski narod - 2004-10-15


Milioni Avganistanaca i Avganistanki glasalo je na predsjedničkim izborima koje mnogi nazivaju istorijskim. Izbjeglim Avganistancima koji se nalaze u Pakistanu i Iranu također je omogućeno da glasaju. Privremeni avganistanski predsjednik Hamid Karzai nazvao je izbore danom slavlja za avganistanski narod.

”Ovo je zaista bila pobjeda avganistanskog naroda nad terorizmom i dokaz da, kada mu se pruži šansa, avganistanski narod se može pojkazati u najboljem svjetlu.“

Robert Barry, bivši ambasador Sjedinjenih država nalazi se na čelu tima za nadgledanje izbora kojeg je u Avganistan poslao OSCE. On kaže da su evidentirane neke nepravilnosti prilikom glasanja ali nijedna od njih nije bila takva da bi se izbori poništili.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je rekao da su izbori odraz odlučnosti avganistanskog naroda.

U Kandaharu nekada uporištu Talebana na biralištima su se formirali dugački redovi. Jedna Avganistanka je za britanski BBC tom prilikom izjavila da su Avganistanci sretni što mogu glasati i izabrati predsjednika koji će Avganistan povesti u budućnost.

Yunus Qanuni jedan od glavnih rivala privremenog predsjednika Karzaia kaže da će on poštovati volju miliona Avganistanaca i prihvatiti rezultate izbora i dodao da se izborima želi postići jedinstvo a ne bojkot.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je izjavio da su izbori najnovija prekretnica na putu avganistanskog naroda ka uspostavljanju demokratske vlade i civilnog društva punog života. 2005. god. Avganistanci će poduzeti drugi korak na tom putu kada budu glasali za članove parlamenta i lokalnih vlada.

XS
SM
MD
LG