Linkovi

Ramazan je prilika da se i drugima kaže više o vlastitoj religiji - 2004-10-15


Počelo je obilježavanje za muslimane svetog mjeseca Ramazana. Novinarka Glasa Amerike Amy Katz u narednom prilogu govori o značaju i načinu obilježavanja Ramazana.

Ramazan je deveti mjesec po islamskom kalendaru kada je po vjerovanju muslimana Bog Poslaniku Muhammedu objavio prvu verziju Kurana. U mnogim džamijama tokom Ramazana svaku noć prouči se oko jedne tridesetine Kurana tako da se do kraja tog mjeseca prouči cijela sveta knjiga. Za muslimane Ramazan je vrijeme duboke duhovnosti, vrijeme ramišljanja, predanosti Bogu i samokontrole.

Ramazan podstiče osjećaj zajedništva i zbog toga mnogi muslimani iftarsku trpezu dijele ne samo sa članovima porodice već i sa susjedima i prijateljima.

Mnogi muslimani u Sjedinjenim državama koriste Ramazan i iftar kako bi podučili Amerikance o svojoj religiji. Tu praksu podržavaju muslimansko-američki lideri, tvrdi Nihad Awad izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose poznatog kao CAIR čije je sjedište u Washingtonu.

”Svake godine CAIR podstiče muslimane u cijeloj zemlji da komuniciraju sa medijima i sa javnošću i kada obavljaju određene aktivnosti u toku mjeseca Ramazana pozovu ljude da se bliže upoznaju sa Islamom kroz kontakte sa muslimanima, da vide kako muslimani žive i kako praktikuju svoju vjeru.“

Gospodin Awad kaže da on obično savjetuje muslimanima da pozovu ne-muslimane da sa njima podijele iftar jer se vrijeme iftara poklapa sa vremenom kada Amerikanci obično večeraju..

Kraj mjeseca Ramazana obilježava se slavljenjem kraja posta, Bajramom.

XS
SM
MD
LG