Linkovi

Bush i Kerry okončali sve tri debate - 2004-10-15


Predsjednik Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry su okončali sve tri debate u kojima su nastojali, svaki sa svoje strane, uvjeriti gradjane Sjedinejnih Država da baš za njih glasaju. Po najvećem broju analiza, senator Kerry je taj koji je imao više koristi od debata nego gospodin Bush, i sada su po ispitivanjima javnog mnijenja, gotovo na istom nivou popularnosti:

Predsjednik Bush je krenuo u prvu debatu sa senatorom Kerryjem uz solidnu prednost; medjutim, u medjuvremenu se utrka smrtno zagrijala. Više od 60 milijuna ljudi su gledali prvu od tri debate, održanu u Miamiju. Senator Kerry je tada izrazio sumnje i prosudbu predsjednika Busha koja je dovela do invazije na Irak. Analitičari kažu da se Bush u toj debati doimao nervoznim i iritiranim:

On upravo reče da nas je napao neprijatelj. Nije nas Saddam Hussein napao. Napao nas je Usama bin Laden, napala nas je al Qaida.

Kao prvo,slušaj, naravno da znam da nas je napao Usama bin Laden. To ja znam.

Ispitivanja javnog mnijenja su pokazala kako gradjani misle da se u toj debati Bush puno ponavljao, kada je govorio o ratu u Iraku:

To je težak zadatak. Svatko zna da je to težak zadatak.

Medjutim, analitičari i gledatelji se slažu u tome da je Bush stigao Kerryja u drugoj debati u Saint Louisu, na forumu tipa ”pitanja gradjana okupljenih u vijećnici“, gdje su pitanja postavljali oni koji se nisu odlučili. I tada je puno puta Bush optužio Kerryja da stalno mijenja stajališta i da je slab po pitanju terorizma:

Ne vidim kako možeš voditi ovu zemlju , u nesigurna vremena, kada svaki puta kada se promijeni politika, ti promijeniš mišljenje.

Gospodin Kerry je konstantno uzvraćao udarce govoreći da je Bushova kampanja puna nepoštenih napada na Kerryjev karakter; on je tada spomenuo izvještaj američkog inspektora za oružje, kojim je zaključeno da Irak nije imao oružje za masovno razaranje kada je počeo rat.... Po domaćim pitanjima, Bush je stalno prikazivao sentora kao liberala koji će povećati porez na srednju klasu da bi platio za ogromne troškove vlade... Kerry je opet krivio predsjednika za ogroman deficit i smanjenje poreza za bogate. Kada ga je jedan glasač zamolio da obeća da neće podići porez za obitelji koji ne zaradjuju više od 200 hiljada godišnje, Kerry je odgovorio:

Evo, tačno u kameru kažem - neću povećati porez . Ja imam svoj plan za porez.

U finalnoj debati u Arizoni, predsjednik Bush je opet predstvaio Kerryja kao extremnog liberala:

U američkoj politici postoji sredina puta, ali ti se na krajnje lijevoj strani. Takav ti je politički dosije da je tvoj kolega kakav je Ted Kennedy - za tebe konzervativac.

Senator je opet osudio Busha jer nema rješenje za ekonomske probleme zemlje:

On je jedini predsjednik u 72 godine koji je doveo do gubitka radnih mjesta, 1.6 milijuna poslova izgubljeno. On je jedini predsjendik koji je prouzročio da prihod porodica ide na dole, da izvoz ide na dole, u posljednje tri godine.

Nekoliko ispitivanja manjih grupa gledatelja pokazalo je da je senator Kerry najvjerovatnije pobjednik zadnje debate. Walter Mears, politički analitičar, kaže da je John Kerry iskoristio debate kako bi na svoju stranu okrenuo neodlučne glasače. Bush je, kaže Mears, svojim istupima učvrstio one njemu najodanije:

Mislim da je predsjendik Bush igrao na kartu mobiliziranja u svojoj bazi, i to kroz sve tri debate. Cijela ta priča o tome da je Kerry liberal, da je krajnje lijevi, ima za cilj apeliranja na konzervativne glasače , republikansku bazu, koju Bush želi ojačati.

Analitičari kažu da će Bush i Kerry provesti posljednjih par nedjelja pred izbornu noć provodeći kampanje u državama koje su još neodlučne, a ključne za ishod.

XS
SM
MD
LG