Linkovi

Hag: Svjedok optužbe u procesu Naseru Oriću - 2004-10-15


Drugi u nizu svjedoka optužbe svjedočio je danas na procesu nekadašnjem zapovjedniku snaga Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću. Prisjećao se kako su, po njegovoj tvrdnji, bošnjačke snage napadale srpska naselja u blizini Srebrenice, ubijajući civile, paleći kuće i pljačkajući imanja.

Današnji svjedok, Miladin Simić iz sela Ježestica, udaljenog oko 18 km od Srebrenice, prisjećao se prilika sa početka 1992. godsine- seoskih straža, psihoze i iščekivanja napada protivnčke strane.

On je ustvrdio da seljanima u "samoorganizovanju" nije pomogla vojska bosanskih Srba- zbog toga su od naoružanja imali nekoliko lovačkih pušaka, a organizirali su smjene koje su kružile oko sela, nastojeći se brinuti za sigurnost.

Prvi napad "Muslimana" uslijedio je augusta 1992. godine- napadnuti su zaseoci nadomak Ježestice- kuće zapaljene, i imovina opljačkana. Ovaj svjedok je ustvrdio da su za napadačima u maskirnim uniformama išle žene, koje su "odnosile nešto na ledjima"...Seljani koji nisu uspjeli pobjeći, bili su zvjerski ubijeni, tvrdi Miladin Simić.

Na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, napadnuto je i selo Ježestice- ponovili su se paljevina, pljačka i ubistva, zbog čega je svjedok morao da izbjegne u Bratunac. Poslije mjesec i po dana, kada se vratio kući ustanovio je da je desetak njegovih susjeda ubijeno od strane "muslimanskih snaga"...

Optužnica haškog suda tereti Nasera Orića za spaljivanje i pljačku najmanje 13 srpskih sela u okolini Srebrenice, kao i smrt sedam, te zlostavljanje 11 bosanskih Srba, tokom njihovog pritvora u policijskoj stanici u Srebenici, izmedju 1992 i 93. godine.

XS
SM
MD
LG