Linkovi

Opera Srebreničanke u Narodnom pozorištu u Sarajevu - 2004-10-15


Večeras u 20 sati, u Narodnom pozorištu uSarajevu, počelo je premijerno izvodjenje opere - Srebreničanke.

Opera je izrazito suvremene intonacije, koju uspostavlja, prije svega, libreto otvorene forme, zatim savremen muzički stroj kompozicione razvedenosti kompozitora Ivana Čavlovića, te scenski postav koji se koristi suvremenim iskustvima svjetskog, a ne tek i samo opernog teatra, pri realizaciji ove opere – atrakcije.

Predstava ima direktne poticaje u našoj neposrednoj prošlosti, u činjenicama golemih ljuskih tragedija, prije svega nezapamćenog zločina u Srebrenici.

Opera Narodnog pozorišta ovim projektom, koji je i svojevrsno zavještenje svim žrtvama terorizma od Amerike do Rusije, uspostavlja čvrste kontakte sa onim što je naša sura stvarnost, ali s druge strane otvara mogućnosti jednoj novoj generaciji i opernih pjevača i glumaca Narodnog pozorišta da pokažu energiju i teatarski eros primjeren vremenu u kojem djeluju.

Pored iskusnog prvaka opere Ivice Šarića u predstavi sudjeluju solisti Sarajevske opere Adema Pljevljak, Denis Isaković, Sanela Redžepagić...

Operom diriguje maestro Emir Nuhanović, a u predstavi sudjeluje orkestar Sarajevske filharmonije i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Scenograf ove predstave je Osman Arslanagić, a kostimograf Amela Vilić.

XS
SM
MD
LG