Linkovi

Američke i iračke trupe pojačale zračne i kopnene napade u Falluji - 2004-10-15


Američke i iračke trupe pojačale su zračne i kopnene napade na mjesta za koja vjeruju da su skloništa terorista Abu Musaba al Zarqawija, u Falluji. Izvješća i svjedočenja očevidaca kažu da se radi o do sada najjačima bombardiranjima u posljednjih nekoliko nedjelja, otkako se pokušavaju savladati Zarqawijevi teroristi.

Iz lokalne bolnice kažu da je najmanje troje ubijeno tijekom prošle noći, dok su danas američki i irački vojnici zauzeli kopnene položaje unutar samog grada. Da podsjetimo da su mirovni pregovori izmedju vlasti u Falluji i predstavnika Zarqawijeve grupe juče propali.

U medjuvremenu je Washington naredio zamrzavanje svih sredstava koja pripadaju militantima al Zarqawija, koji su inače do sada preuzekli odgovornost za brojne eksplozije, otimanja i gotovo sva obezglavljivanja taoca. Zarqawijeve grupe Tawhid i Jihad dodate su i službeno na terorističku listu State Departmenta i američkog ministarstva financija. Ova obavijest stiže dan nakon što su Zarqawijevi ljudi preuzeli odgovornost za dva najnovija samoubilačka napada u Baghdadu u kojima je ubijeno 5 osoba, medju njima tri Amerikanca.

Na jugu Baghdada na prvi dan Ramazana došlo je do podmetnute eksplozije u automobilu, kada je ubijeno 10 civila.

U Poljskoj, premijer Belka i njegova manjinska vlada odnijeli su pobjedu u parlamentarnom glasanju o povjerenju vladi, nakon debate koja se najvećim dijelom fokusirala na poljsku vojnu prisutnost u Iraku. Vlada u Varšavi u Poljskoj drži dvije i pol hiljade vojnika.

XS
SM
MD
LG