Linkovi

Hoće li širenje EU poremetiti njenu unutarnju stabilnost? - 2004-10-14


Odlazeći europski komesar za unutrašnje tržište, Holandjanin, Frits Bolkestein tvrdi da će Europska unija, ukoliko nastavi sa prijemom novih članica, biti suočena sa krupnim problemima, medju kojima je najveći unutrašnja nestabilnost.

U izjavi koju prenosu francuski "Le Monde", komesar iznosi oštro protivljenje "širokom talasu" proširenja Unije, a u prvom redu, mogućem prijemu Turske. "Ukoliko bi se tajno izjašnjavali, većina članova Vijeća i Europske komisije bi se izjasnila da je protiv prijema Turske", kaže Bolkestein. On je uvjeren da je Europa, suočena sa nedostatkom povjerenja u samu sebe, izabrala da bude "prijazna" i dozvoli Turskoj da joj se pridruži.

Prema evropskom komesaru, "loš scenario" bi se nastavio tako što bi u članstvo Unije ušle zatim i Bjelorusija, Ukrajina i balkanske države.

"Ukoliko ne bude nekog referenduma koji bi rekao "ne", hod Evropske unije prema asocijaciji 40 država je neizbježan", kaže Bolkestein, žaleći se na činjenicu da je Evropa izgubila sposobnost da kaže:"Ne".

"Naravno, u proširenoj Evropi ste u prilici da izvozite stabilnost i to je fantastično. Medjutim, bićete u situaciji da, takodje, uvozite i nestabilnost" upozorava komesar za unutrašnje tržište, koji 1. novembra napušta dužnost u Europskoj komisiji.

XS
SM
MD
LG