Linkovi

Teroristička mreža al Zarqawia preuzela odgovornost za eksplozije unutar Zelene zone - 2004-10-14


Teroristička mreža koju predvodi Abu Musab al Zarqawi je preuzela odgovornost za današnje dvije smrtonosne eksplozije unutar Zelene zone u Bagdadu, gdje se nalaze irački, američki i britanski uredi. U saopćenju izdatom na Internetu, terorističke skupine Tahwid i Jihad nazvale su upad dvojice njihovih članova u snažno osiguran kompleks, jednom od njihovih najuspješnijih operacija. Američka vojska je saopćila da je pet, a ne sedam osoba kako je ranije izviješteno, ubijeno prilikom ekplozije u jednom bazaru i jednom kafeu. Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Qassem Daoud je upozorio napadače da će ih iračke snage naći i napasti ma gdje oni bili.

U međuvremenu, pobunjenici širom Iraka pojačavaju nasilje samo jedan dan prije početka svetog mjeseca Ramazana. U istočnom Bagdadu, prilikom eksplozije bombe pored puta poginuo je jedan američki vojnik i dvojica su ranjena. Još jedan američki vojnik je poginuo prilikom napada u centru Bagdada. Nepoznati napadač je usmrtio novinarku Dinu Hassna koja je izvještavala za kurdsku TV stanicu Al Hurriya.

Američka vojska je saopštila da su njeni avioni izvršili nekoliko uspješnih zračnih udara na lokacije u gradu Fallujahi koje je koristila za svoje potrebe teroristička mreža Abu Musaba al-Zarqawia.

U međuvremenu su u gradu Mosulu eksplodirale dvije bombe a cilj su bili patrola iračke Nacionalne garde i američki vojni konvoj. Policija je saopštila da je u eksplozijama ubijen jedan civil dok je šest pripadnika iračke Nacionalne garde ranjeno.

XS
SM
MD
LG