Linkovi

Ohio je država koja bi mogla odlučiti izbore za američkog predsjednika - 2004-10-14


U finalnim nedjeljama pred izborni dan ovdje u Sjedinjenim Državama, republikanski kandidat , predsjednik George W Bush, i njegov demokratski izazivač, senator John Kerry provode kampanju u relativno malom broju saveznih država za koje, medjutim, stručnjaci vjeruju da će odrediti pobjednika 2 .novembra.

Na vrhu liste odlučujućih država ove je godine Ohio, dom za osam bivših predsjednika, i primarna meta timova i Busha i Kerryja. Ispitivanje javnog mnijenja u Ohiju ukazuje na vrlo tijesnu utrku dvojice kandidata koji se bore za 20 izbornih glasova, koliko pripada toj saveznoj državi. I Bush i Kerry su mnogo puta otišli u Ohio kako bi prikupili podršku.

Betty Lessner je vlasnica kafića u gradu Columbus, i pristalica Johna Kerryja:

”Rat u Iraku je bio strašna greška. Slagali su nas. Mislim da je narod bijesan zbog toga. No, ovdje u Ohio, ekonomska situacija je ono što nas najviše brine.“

Niti jedan predsjednik nikada nije ušao u Bijelu Kuću bez da je dobio glasove Ohija. Predsjednik Bush računa na glasove gradjana kakva je Eva Artrip, vlasnica prodavnice odjeće u gradu Danville:

”Mislim da se svako mora odlučiti.Ne može uvijek sredinom puta. Mislim da gospodin Bush dobro obavlja posao. On je izložen velikoj kritici ali veliki dio situacije u kojoj se zemlja nalazi, nije njegova greška.“

Ohio je jedna od petnaestak saveznih država ove godine, koje su podjednako važne i Bushu i Kerryju, jer mogu okrenuti pobjedu u ovom ili onom pravcu.

Lary Sabato, politički analitičar s Univerziteta Virginia:

”40 od 50 država, su se već odlučile. Već se tačno zna koje su to države. Dakle, o finalu izbora odlučuje desetak država, tj manje od deset posto populacije.“

Profesor Univerziteta Georgetown u Washingtonu, Stephen Wayne: Te države su praktički, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, Minnesota, Iowa, Missouri, potom Florida i još par država na Jugu, te na zapadu Oregon i Washington. Tu je sada žarište obiju kampanja.

Glasači u tim saveznim državama su sada izloženi brojnim taktikama timova dvojice kandidata - od čestih posjeta Busha i Kerryja, do baražne vatre televizijskih oglasa.

Dennis Johnson sa univerziteta George Washington, prati rat upravo tih oglasa dviju strana: Ako živite u odlučujućoj državi, na primjer Ohiju ili Pennsylvaniji, stalno na tv-u gledate i slušate te oglase. To će vam se na kraju smučiti. No, ako živite u gradovima kao što su Los Angelos ili New York City, na lokalnim kanalima tih oglasa nikad nema, jer se tamo već zna pobjednik .

Ohio, Florida i Pennsylvania se smatraju trima ključnim državama za odredjivanje pobjednika. Neki stručnjaci kažu da onaj koji dobije glasove dvije od te tri države, onijet ;e i finalnu pobjedu.

XS
SM
MD
LG