Linkovi

Uoči konačnog izvještaja Vlade RS o Srebrenici... - 2004-10-14


Iako se očekuje da će Vlada Republike Srpske u predviđenom roku do sutra, 15. oktobra dobiti konačni izvještaj Komisije za utvrđivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 15. jula 1995. godine, još nije izvjesno kada će se Vlada izjasniti o ovom izvještaju. Naime, na večerašnjoj redovnoj sjednici Vlade Republike Srpske nije bilo razgovora o ovoj temi a pošto premijer Dragan Mikerević sutra putuje u Beograd na sastanak sa predsjednikom Srbije Brisom Tadićem teško je očekivati da će se Vlada i sutra izjasniti o ovom izvještaju.

Iz Biroa za odnose s javnošću je danas saopšteno da će Vlada razmatrati izvještaj Komisije za Srebrenicu na jednoj od narednih sjednica poslije čega će biti proslijeđen Komisiji za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Međutim, član Komisije za Srebrenicu, Smail Čekić, koji je stavio svoj potpis na ovaj dokument, je danas potvrdio da će izvještaj sadržavati i podatke o broju stradalih Bošnjaka u ovoj opštini. On nije iznio tačan broj poginulih ali je istakao da je u Srebrenici ubijeno više od sedam hiljada Bošnjaka. Potpredsjednik Komisije za Srebrenicu, Đorđe Stojaković je nešto ranije potvrdio da su podaci o žrtvama prikupljeni iz 30 različitih izvora te da je u nekim bilo i grešaka pošto su pojedina lica sa tih lista pronađena živa. Stojaković je naglasio da konačni izvještaj sadrži i podatke o još dvije otkrivene masovne grobnice tako da je sada njihov ukupni broj 34. Dodajmo da će, kako je ranije najavaljeno, sutra nakon predaje konačnog izvještaja Komisija za utvrđivanje događaja u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine i zvanično prestati sa radom.

XS
SM
MD
LG