Linkovi

Rekordan broj novih glasača - 2004-10-14


Proces registriranja građana Sjedinjenih država sa pravom glasa je okončan prije dva dana. Prema izbornim zvaničnicima u mnogim saveznim državama zabilježen je rekordan broj novo-registriranih glasača. I dok predsjednički kandidati nastoje pridobiti one koji još nisu odlučili za koga glasati, mnogi analitičari vjeruju da bi upravo novo-ubilježeni birači mogli biti razlika koja će odlučiti ko će biti predsjednik Sjedinjenih država u narednom mandatu.

Utorak je bio posljednji dan za registraciju na Floridi. Izborni ured okruga Broward bio je krcat ljudima koji su se željeli prijaviti.

Mathew Shwartz, izborni zvaničnik okruga kaže:

”Ljudi bivaju pažljiviji. Mnogi od njih su gledali debate. I još ih je mnogo koji čekaju da se registriraju.“

Širom Sjedinjenih država bilježi se rekordan broj novih glasača. U nekim saveznim državama očekuju da će broj novo-registriranih biti i 50 posto veći u odnosu na prethodne izbore. U okrugu Montgomery u saveznoj državi Maryland u posljednjih 12 dana ubilježeno je 13 hiljada novih glasača. Procjenjuje se da će prosječno za cijele Sjedinjene države broj novo-registriranih biti veći za 10 procenata. Stoga se očekuje da će u državama ključnim za izbor predsjednika broj novih glasača imati veliki uticaj.

Nakon ljetošnjih konvencija, stranački aktivisti su se posebno angažirali na iznalaženju novih glasača. Jedan od takvih primjera su studenti koledža, poput onih u državi Ohio, ili pak u kampusu univerziteta Michigan.

Michael Jain, jedan od nedavno diplomiranih studenta, ocjenjuje:

”Mislim da će ove godine godine neodlučni glasači, ako se odluče, odlučiti ko će preuzeti kontrolu nad vladom i izvršnom vlašću. Stoga mislim da je odgovornost tih, za sada, neodlučnih i svih novo-registriranih da izaberu kuda žele da njihova zemlja ide u naredne 4 godine.“

Podaci za izbore 2000. pokazuju da je 48 odsto glasača ispod 30 godina podržalo demokratu Al Gora, a 46 posto republikanca Busha. Slično bi, prema ocjeni istraživačkog centra Pew trebalo biti i ove godine. Dok su ekonomija i porezi važniji starijim biračima, mladi kažu da su ovogodišnji izbori više referendum o ratu u Iraku.

Za Adama Doylea, takođe studenta, bitno je glasati:

”Tekuća dešavanja vezana za terorizam i tome slično, to je ono što je za mene važnije. Ja imam 20 godina i registrirao sam se za izbore prije svega zbog toga što se sada dešava. Kada sam bio mlađi, to me se nije toliko ticalo.“

Da li će novo-registrirani glašači izaći na birališta ili ne - to je već drugo pitanje. Stranački aktivisti se pripremaju i da pojedinačnim telefonskim pozivima ponukaju nove glasače da glasaju.

XS
SM
MD
LG