Linkovi

Nakon zadnje debate nema čistog pobjednika - 2004-10-14


Sudeći prema prvim reakcijama, ni jedan predsjednički kandidat nakon sinoćnje debate nije odnio čistu pobjedu, mada je više onih koji blagu prednost daju senatoru Kerry-ju.

Ono što su jedan drugom priželjkivali, nije se desilo. Ni Bush ni Kerry nisu napravili bitnu grešku. Ako isključimo činjenice.

George W. Bush: Ja sam potpisao zakon o Unutarnjoj sigurnosti kako bi bolje rasporedili naša sredstva, moj protivnik je glasao protiv.

To je netačno. Senator Kerry je glasao za Zakon o unutarnjoj sigurnosti 2002. godine.

Sa druge strane senator Kerry je rekao o ekonomiji i ovo:

”On je jedini predsjednik u 72 godine za čijeg mandata je smanjen broj radnih mjesta...1,6 miliona.“

To, takodjer, nije tačno. Kada se tom broju od 1,6 miliona izgubljenih radnih mjesta u privatnom sektoru dodaju drugi sektori, kao javni sektor koji je zabilježio porast, totalni gubitak radnih mjesta u mandatu predsjednika Busha je 600 hiljada.

Netačnih navoda bilo je još kada je predsjednik Bush govorio o glasanju senatora Kerrya za povećanje poreza, ili senator Kerry o tome da se predsjednik nije susreo sa predstavnicima izbornog odbora Afro-Amerikanaca.

Medjutim, ključnih grešaka u nastupu i prezentiranju svoje politike nije bilo. Gledatelji u analizama sprovedenim odmah nakon debate više osjećaju da je Kerry izašao kao pobjednik, a neki govore o ujednačenom nastupu. Jutrošnje istraživanje CNN-a i USA Today daje prednost senatoru Kerryju 52 naprema 39 za predsjednika Busha.

Debata više nema, do glasanje je ostalo manje od 20 dana i mnogo toga na uvjeravanju glasača trebaće još da učine i Bush i Kerry.

XS
SM
MD
LG