Linkovi

Treća, finalna, debata će se fokusirati na domaća pitanja - 2004-10-13


Nešto manje od tri sedmice prije američkih predsjedičkih izbora, republikanski predsjednik George W. Bush i njegov demokratski suparnik, senator John Kerry će večeras po treći put ogledati sange tokom treće i finalne debate. Fokus večerašnje debate će biti na pitanjima unutarnje politike zemlje. Novinarka Glasa Amerike, Amy Katz sagledava neke od tih pitanja i izvještava o tome šta o njima misle kandidati.

Dvije prethodne debate su se uveliko fokusirale na Irak i američku vanjsku politiku. Međutim, treća i finalna debata će se fokusirati na domaća pitanja. Tri osnovne teme o kojima će se govoriti su ekonomija, zdravstvo i zaštita čovjekove okoline. Od posljednje debate, predsjednik Bush i senator Kerry su vodili kampanje, ističući njihova različita viđenja određenih pitanja. U Missouriju, predsjednik Bush je obećao glasačima otvaranje više radnih mjesta usprkos razočaravajućem izvještaju o zapošljavanju objavljenom u petak.

”Mi smo stvorili 1,9 miliona novih radnih mjesta u posljednjih 13 mjeseci. Idemo dalje.“

U Floridi, senator Kerry je kazao da je ukupan broj radnih mjesta manji nego prije četiri godine.

”1,6 miliona poslova je izgubljeno. Ovo je prvi predsjednik u 72 godine da gubi poslove.“

Američki glasači su također zabrinuti oko:

- Visokih cijena benzina zbog visoke cijene sirove nafte. - I koliki će porez morati da plate.

Još jedno važno pitanje je reforma zdravstvenog sistema u Sjedinjenim Državama, kojeg, svi se u tome slažu, treba riješiti.

Tokom vikenda je predsjednik Bush hvalio plan za ljekarske recepte za starije Amerikance, za šta je senator Kerry kazao da samo koristi kompanijama za proizvodnju lijekova.

Predsjednik Bush je rekao: Starijim Amerikancima će biti plaćeni lijekovi u 2006 godini i to nećemo mijenjati.

Na što je senator Kerry odgovorio: On je odabrao kompanije za proizvodnju lijekova i dao im profit od preko 139 milijardi dolara. Taj novac ide iz vašeg džepa.

Dva kandidata se takođe ne slažu ni oko pitanja zaštite čovjekove okoline. Predsjednik Bush insistira da je njegova administracija poboljšala zaštitu okoline, govoreći da su zrak i voda postali čistiji tokom njegovog mandata. Senator Kerry optužuje trenutnu administraciju da veći značaj daje poslovnim interesima u odnosu na zaštitu okoline, te se zavjetovao da će raditi na uklanjanju zagađenja i zaštite prirodnih izvora, istovremeno razvijajući ekonomiju.

XS
SM
MD
LG