Linkovi

Turska i članstvo u Evropskoj Uniji - 2004-10-13


Evropska komisija preporučila je da se nastave razgovori u cilju prijema Turske u članstvo Evropske unije. Romano Prodi dosadašnji predsjedavajući Evropske komisije je rekao je da je Turska gotovo očigledno dostigla nivo koji je zacrtan evropskim standardima ili će ga dostići u vrijeme kada nova lista pravila koja je upravo usvojena počne da se primjenjuje u praksi.

U izvještaju Evropske komisije predviđa se mogućnost suspenzije pregovora za prijem u članstvo Evropske unije ukoliko Turska ne istraje na svom obećanju da će poštivati ljudska prava, mogućnost koja će se odnositi na sve buduće podnosioce zahtjeva za prijem u Evropsku uniju.

Čelnik Komisije za proširenje Evropske unije Gunter Verheugen kaže da će Turskoj trebati vremena da primjeni standarde Evropske unije.

”Potrebno je u Turskoj sprovesti proces reformi kako bi Turska postala stabilna zemlja zasnovana na istim vrijednostima koje mi imamo u Evropskoj uniji i čvrsto priklonjena zapadnom svijetu.“

Evropski lideri moraju usvojiti preporuku za prijem i predviđeno je da o tome razgovaraju prilikom svog sastanka zakazanog za decembar.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Adam Ereli kaže da je preporuka Evropske komisije dobra vijest

”Sa svoje strane mi pozdravljamo snažnu opredjeljenost Turske da nastavi sa reformama u toku procesa za prijem u Evropsku uniju. Pozdravljamo također pozitivne preporuke Evropske unije za Tursku.“

Sjedinjene države već duže vrijeme podržavaju prijem Turske u Evropsku Uniju i pozdraviće odluku kojom bi se u decembru mjesecu odredio datum za početak razgovora za prijem.

XS
SM
MD
LG