Linkovi

Vjerska znamenja na državnoj imovini i američki ustav - 2004-10-13


Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je odlučio da sljedeće godine donese odluku ustavnosti postavljanja vjerskih znamenja na vladinom vlasništvu. Kako izvještava novinar Glasa Ameirke David Cohler, ova odluka izaziva reagiranja i onih koji se snažno zalažu za potpuno odvajanje crkve od države, ali i onih koji smatraju da su crkva i država neodvojive.

Vrhovni sud će odlučiti mora li savezna država Texas ukloniti ovaj spomenik koji se nalazi na mjestu gdje je zgrada državne uprave u Austinu. Za Jevreje i Kršćane to su Deset zapovjedi, niz oštrih propisa u odnosu na ubistvo, krađu, prevaru i svetogrđe koja predstavlja srž zapadnjačkih religija već hiljadama godina. U vrijeme dok američki Vrhovni sud zabranjuje državi da povrijedi ova vjerovanja, nije jasno da li država dozvoljava da ih prešutno zagovara.

Čovjek koji je inicirao sudski proces za uklanjanjme spomenika ima podršku Unije američkih građanskih sloboda, organziacije koja brani građanske slobode i čiji je glasnogovrnik Michelle Gadush.

”Nama deset zapovijedi ne predstavljaju problem. Nama ne smeta kada se takav spomenik nalazi na crkvenom ili privatnom vlasništvu. Jedini problem je što se on nalazi na državnom vlasništvu.“

Ovaj slučaj je sličan onom slučaju od prošle godine koji se vodio u saveznoj državi Alabama. Tamo je najveći državni sud Alabame naredio uklanjanje spomenika Deset zapovijedi jer je postavljen na državnom vlasništvu, kaže bivši predsjedavajući suda Alabame Ray Moore. Gospodin Moore kaže da je jedina istinska vlast, kršćanska vlast.

”Čak je i prvi predsjendik Sjedinjenih Država George Washington kazao da je dužnost svih zemalja da priznaju dobrotu uzvišenog Boga.“

Brojni se komentari bilježe na sve strane. Neke američke savezne države dozvoljavaju vjerska obilježja na javnim površinama. Očekuje se da eventualna odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Država riješi ovu spornu situaciju koja sada omogućava postavljanje vjerskih obilježja u nekim slučajevima, u nekim ne.

XS
SM
MD
LG