Linkovi

Predsjednički kandidati o problemu Irana - 2004-10-12


U prvoj od tri predsjedničke debate prenošene putem televizije, predsjednik Bush i njegov izazivač, senator iz Massachusetts-a John Kerry su se složili da najveću opasnost za Sjedinjene Države predstavlja nukelarna proliferacija , odnosno mogućnost da oružje za masovno uništenje padne u ruke terorista ili odmetničkih režima.Tokom debata su i predsjednik Bush i senator Kerry izrazili zabrinutost zbog iranske odluke da proizvede nuklearno naoružanje.

Tokom prve predsjedničke debate, predsjednik Bush je kazao da se nada da će se Sjedinjene Države koristiti diplomacijom i sankcijama kako bi riješili ovo pitanje.

Bush: Blisko smo surađivali sa ministrima vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije koji su prenosili poruke visokim zvaničnicima Irana : ukoliko želite da budete dio svjetske zajednice, riješite se nukelarnog programa.

Međutim, Michael Ledeen, politički analitičar pri Washingtonskom institutu Enterprise se plaši da Evropljanima predvođena inicijativa neće biti djelotvorna.

Ledeen: Evropljani pokušavaju natjerati Iran da ispuni obećanja po pitanju nuklearnog naoružanja, s obzirom da su Iranci kazali da će jasno predočiti čime se bave i da će omogućiti slobodan pristup inspektorima za naoružanje. To se još nije desilo.

Međutim, bez obzira ko pobijedi, gospodin Ledeen vjeruje da su moguća dva scenarija koja će primjeniti američka vlada. Prvi bi mogao biti vojna akcija na iranska nukelarna postrojenja, a druga dramatično povećanje podrške iranskoj opoziciji, slično onoj koja je data pobornicima Solidarnosti u Poljskoj i anti-Miloševićevom pokretu u Jugoslaviji.

Predsjednikov izazivač senator John Kerry je takodjer izrazio zabrinutost zbog Irana, i rekao da će u tom smislu insistirti na suradnji s evropskim saveznicima, ne bi li zajedno uvjerili Iran da odustane od programa. Allen Keiswettera, bivši diplomata koji je služio u obje administracije,kaže:

Keiswetter: Mislim da bi senator Kerry imao nešto veći međunarodni pristup u ovom pitanju i nastojao bi koordinirati sa saveznicima, posebno sa Evropljanima, jer je nemogućno je da daje rezultata politika ograničavanja nuklearnog utjecaja jedne države, pogotovo ako u tome postoje velike rupe - kako to tvrde iz Evropske Unije.

S obzirom da su se oba predsjednička kandidata složila da je najveća opasnost za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država nuklearna proliferacija, većina političkih analitičara očekuje, da bez obzira ko pobijedi na novembasrskim izborima, sljedeći američki predsjednik će obratiti značajnu pažnju na iranske nukelarne ambicije.

XS
SM
MD
LG