Linkovi

Prvi ekonomski bilten BiH: Uvoz jači od izvoza - 2004-10-12


Vanjskotrgovinska komora BiH danas je objavila podatke o uvozu i izvozu u i iz BiH za prvih devet mjeseci ove godine. Ured Visokog predstavnika, prezentirao je javnosti novi Ekonomski bilten, u kojem je posebna pažnja skrenuta na neodgovarajući sistem prikupljanja statističkih podataka u zemlji.

U prvih devet mjeseci ove godine, u BiH uvezeno je roba u vrijednosti od skoro šest milijardi i 740 KM, a u isto vrijeme izvezeno 2 milijarde i 136 miliona. BiH je, u poređenju sa prethodnim periodom, povećala izvoz za 25,96 posto. U ovom trenutku, pokrivenost uvoza izvozom iznosi 31,7 posto, što znači da BiH skoro dva i po puta više uvozi nego izvozi. Podaci su ovo koje je danas objavio Petar Milanović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomija BiH možda raste i brže od pet procenata godišnje, koji su zabilježeni u protekle četiri godine, ali u to se ne može sa sigurnošću vjerovati, jer je sadašnji sistem prikupljanja statističkih podataka neorganizovan i neodgovarajući - izjavio je glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan, predstavljajući najnoviji Ekonomski bilten OHR-a.

"Ekonomsko planiranje je zbog toga često zasnovano na nagađanju, a investitori dobijaju negativnu sliku o BiH, koja ih odbija da ovdje ulažu sredstva potrebna za otvaranje novih radnih mjesta" istakao je Saliven.

Gubljenje vremena u osnivanju Agencije za statistiku upućuje na to da politički establišment BiH ne razumije da hitne ekonomske mjere, kao što je smanjenje nezaposlenosti, ne mogu čekati radi nejasnih stranačkih kalkulacija, naglašava se u biltenu.

U Ekonomskom biltenu se ukazuje i na neefikasnost inspekcijskog sistema BiH, "koji, kako se navodi, ima previše inspektora i inspekcija sa podijeljenim nadležnostima".

XS
SM
MD
LG