Linkovi

Ante Jelavić i petorica optuženih se izjasnili nevinim - 2004-10-11


Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić i još petorica optuženih za organiziranje hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom, izjasnili su se danas pred Sudom BiH da se ne osjećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

"Nisam kriv, odnosno ne osjećam se krivim", bili su odgovori optuženika na upite sudije Guy Van Craena, koji vodi ovaj predmet.Optužnica, koju je prošlog mjeseca podiglo Specijalno odjeljenje tužilaštva BiH za organizirani,privredni kriminal i korupciju tereti Antu Jelavića, Miroslava Prcu, Ivu Andrića Lužanskog, Marka Tokića, Zdravka Batinića, Petra Milića i Dragana Čurčića za ugrožavanje teritorijalne cjeline FBiH, a optužbe se odnose na mjere usvojene na Hrvatskom narodnom saboru 2001. godine.

Jelavić, Prce i Čurčić terete se za podrivanje vojne i obrambene moći FBiH, a Jelavić i Prce i za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.Izjašnjavajući se o krivici ,prvooptuženi Ante Jelavić rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice, jer nije preduzeo bilo kakvu radnju koja bi ugrozila teritorijalni integritet zemlje ili umanjila njenu vojnu moć.

Branitelji optuženih prigovorili su na sadržaj optužnice i legitimitet Suda u pogledu stvarne nadležnosti, a branitelj trećega i četvrtoptuženoga advokat Tomislav Ljubić zatražio je pristup dokazima, a riječ je o iskazima svjedoka optužbe, sadržanim u optužnom aktu, pozivajući se na zakonske odredbe koje braniteljima nude takvu mogućnost.

Sudija Van Craen uzeo je u obzir uložene prigovore, uz uvjeravanje da će se udovoljiti svakom pojedinačnom zahtjevu kada se radi o pristupu bilo kojem dokumentu, a kako je to zakonom definirano.

XS
SM
MD
LG