Linkovi

Za predsjedničku izbornu kampanju milijardu dolara - 2004-10-11


Analitičari procjenjuju da će ovogodišnja predsjednička izborna kampanja koštati oko milijardu dolara. Veliki dio tog novca biće potrošen na oglašavanje putem televizije. Kako je moguće prikupiti toliki novac i da li i koliki uticaj imaju tv-oglasi na Amerikance-glasače?

U prvom, preliminarnom, dijelu kampanje kandidati za predsjednika od federalne vlade mogu primati određeni iznos novca, ali su i predsjednik Bush i njegov oponent senator John Kerry u toj prvoj fazi odlučili da ne prihvate taj novac kako tim iznosom ne bi bili ograničeni u prikupljanju donacija. Da su prihvatili, morali bi se obavezati da će poštovati proporcionalno određeni limit.

Ne prihvativši novac savezne vlade, oba su kandidata od onih koji ih podržavaju mogla prihvatati pojedinačne donacije i do 2 hiljade dolara. Iznenađjujuće pobjede senatora Kerryja tokom primarnih izbora, izbora unutar stranke, pomogle su mu da prikupi dovoljno novca i da se izjedanači sa kandidatom Republikanaca.

Profesor Stephen Wayne sa univerziteta Georgetownu Washingtonu kaže:

“Kerry je počeo prikupljati mnogo novca nakon što je postao vodeći kandidat Demokrata. I prikupio je više novca od predsjednika Busha. Demokrati i Republikaci su sakupili preko 600 miliona dolara. Novac mora biti potrošen prije nominacije izabranog kandidata na funkciju predsjednika.”

Ove izborne godine posebno zainteresirane grupe formirale su organizacije nazvane 527, organizacije koje troše velike sume novca, prije svega na televizijsko oglašavanje. Mnogi analitičari smatraju da je jedna od najefektnijih televizijskih reklama bio oglas što ga je platila jedna grupa ratnih veterana kojom se u pitanje dovodi vojna služba senatora Kerryja i medalje kojima je odlikovan za zasluge u Vijetnamskom ratu. U tom se oglasu čak kaže da je John Kerry lagao kako bi dobio Bronzanu zvijezdu.

Kada je ta reklama počela da se emitira na televizijskim kanalima, uz konvenciju Republikanske stranke koja je ubrzo uslijedila, ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da naklonost javnosti raste u korist predsjednika Busha.

Kerryjev izborni štab uzvratio je oglasom u kojem se tvrdi da je reklama protiv Kerryja plaćena Bushovim velikim novcem i da ljudi trebaju da poslušaju riječi čovjeka kojem je Kerry u Vijetnamu spasio život.

Dennis Johnson, takođe profesor na univerzitetu Georgetown u Washingtonu, kaže:

“Tokom avgusta, u vrijeme emitiranja ovih reklama, broj onih koji su smatrali da bi Kerry, kao predsjednik, bio prava ličnost i kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga i da bi bio u stanju voditi rat, je opao. Zbog tog oglasa mnogi ljudi, posebno ratnih veterana, zapitali su se da li je Kerry prava osoba da vodi zemlju.”

Do 2. novembra, kada se održavaju izbori za predsjednika, dvije trećine novca prikupljenog za finasiranje kampanja biće potrošeno na televizijsko oglašavanje. Najviše reklamnih poruka biće emitirano na programima što pokrivaju američke savezne države u kojima je, na osnovu ispitivanja javnosti, izborna trka između predsjednika Busha i senatora Kerryja vrlo tijesna.

XS
SM
MD
LG