Linkovi

Izvještaj State Departmanta o religijskim slobodama u svijetu - 2004-10-11


U posljednjem izvještaju State departementa o stanju religijskih sloboda u svijetu dokumentiran je rad vijetnamske vlade u toj obalsti. Mada vijetnamski Ustav osigurava slobodu vjeroispovjesti, i dodatna regulativa može voditi unapredjenju, u praksi vlada Vijetnama nastavlja činiti ili tolerisati nasilja nad religijskim slobodama.

Religijske organizacije se u Vijetnamu moraju registrirati kod vlasti. Tamošnji zakon zabranjuje, kako je to formulirano, zloupotrebe vjere kako bi se potkopali mir, jedinstvo i neovisnost zemlje. Zakon dalje kaže da religijske aktivnosti moraju biti obustavljene ukoliko se negativno odražavaju na nacionalne kulturne tradicije.

John Hanford, ambasador State departmenta za pitanje religijskih sloboda u svijetu, osjenjuje:

HANFORD:Vijetnam drži u zatvoru najmanje 45 vjernika, uključujući budiste, katolike, protestante, Hao Hao i Chao Dai vjernike. Mnogi iz etničke manjine protestanata su nagovarani od zvaničnika da odbace svoju vjeru, i neki su bili izloženi fizičkim zlostavljanjima. Stotine crkava i mjesta za molitve su zatvoreni.

Poštivanje medjunarodnih standarda religijskih sloboda i zaštita prava ljudi u Vijetnamu da ispoljavaju svoju vjeru je u najboljem interesu vlade Vijetnama i vijetnamskog naroda.

XS
SM
MD
LG