Linkovi

Solana protiv prekrajanja Daytona - 2004-10-08


Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnoist, Javier Solana je nedavno izjavio kako je protiv bilo kakvog prekrajanja Daytona- po njemu, za takvo nešto nema nikakvog razloga. Danas je zamoljen da pojasni svoj stav...

Za Visokog predstavnika EU, Dayton je dovoljan i dobar okvir za sve potrebe zemlje, kao i za njene planove da se u dogledno vrijeme, tokom naredne decenije, pridruži Uniji. Zbog toga, Solana odbija sve glasnije pozive na njegovu reviziju.

"Ne mislim da ima smisla učiniti takvo nešto-već dugo radimo na rekonsturkciji države, Europska unija će, tokom decembra poslati tamo i 7000 vojnika. To bi trebao biti dio ukupnog angažovanja Unije u BiH na različitim poljima- policiji, ekonomiji, trgovine, suradnje...Radimo i na tome da državi pomognemo u Fizibiliti studiji i postizanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemlje sa EU", kaže Javier Solana.

On je uvjeren da, ako postoje pitanja na koja se u BiH trebaju fokusirati, to je stabilnost, ekonoske reforme, i ukupni progres.

Ukratko, njegov savjet je Dayton ostaviti takav kakav je, jer, prema uvjerenju Visokog predstavnika EU, pažnju ljudi ne treba odvlačiti od životno važnih pitanja- nastavka reformi i poboljšanja ekonomije. On naglašava da stanovnici BiH od svojih vlasti ne očekuju započinjanje nove debate o strukturi države- umjesto toga, traže nova radna mjesta i bolje uvjete života.

XS
SM
MD
LG