Linkovi

Hoće li ružna riba izlječiti bolesti jetre? - 2004-10-08


Mora i okeani, sa svojim biljnim i životinjskim svijetom, skrivaju još uvijek mnoge tajne, a možda se u njihovim bodljama i školjkama kriju tajne stotina novih vakcina i ljekova.

Da se nekad iza ružne pojave, krije velika vrijednost, pokazuje i riba, koju u Americi zovu Toad Fish, jer se oglašava kao žaba krastača.

Ova nimalo ljepa riba mogla bi biti ključ misterioznog životnog ljeka. Toadfish je četvrta najčešća riba koja nastanjuje Biscaynski zaljev u Miamiju.

Mada ih ima, zaista, mnogo nije ih lako vidjeti. Sakrivaju se u pijesku u plitkoj vodi i dugo miruju. Imaju jaku vilicu koja im omogućava da razbiju oklop školjki i sličnu zaštitu u potrazi za hranom.

Po mnogo čemu je to interesantna riba, kaže morski biolog Patrick Walsh sa Univerziteta u Miamiju.

Ali, ono što toadfish čini jedinstvenom jeste da može preživjeti u vodi zasićenoj amonijumom do nivoa koji bi ubio svako drugo biće, uključujući čovjeka. To je važno jer je visok nivo amoniuma u vezi sa mnogim bolestima, medju kojima i bolestima jetre.

Patrick Walsh, Univerzitet Miami: Kada je jetra oštećena, okruženjem, genetički, alkoholom, ona ne filtrira amnijum koji onda teče u krv kao otpad, a najosjetljivije tkivo na amonijum je nervni sistem i mozak. Zato lječnici kažu ”kada jetra oslabi i mozak oslabi“. Razumjevanjem kako toadfish podnosi amonijum može presjeći krug smrti.

Doktor Miguel Perez je proveo jedno od više istraživanja na Univerzitetu Miami, i kaže da pručavanje toadfish može imati široke medicinske implikacije.

”Mislim da će nam razumjevanje kako toadfish preživi toliki otrov pomoći da razvijemo lijek za moždani udar, oboljenja jetre, srčane udare, traume mozga, povrede glave, sve te bolesti mogu imati koristi od ovog istraživanja.“

Ružna riba bi tako mogla postati medicinsko čudo koje tek treba da se desi.

XS
SM
MD
LG