Linkovi

Predsjendički izbori u Ukrajini - 2004-10-07


U Ukrajini se održavaju predsjednički izbori 31 oktobra. Način na koji se vodi izborna kampanja i samo glasanje će u velikoj mjeri odlučiti o budućnosti te zemlje.

Ukoliko Ukrajina želi ubrzati svoje učlanjenje u evro-atlantske institucije i zauzeti svoje pravo mjesto među demokratskim zajednicama, ona mora organizirati izbore koji ispunjavaju međunarodne demokratske standarde.

To znači da vlada mora odmah poduzeti korake ka ispunjenju svojih obaveza kao članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi.

Te obaveze zahtijevaju od svih zemalja članica da obezbijede da ne postoji nikakva zakonodavna niti administrativna prepreka na putu ka neometanom pristupu medijima svih političkih grupa ili pojedinaca koji žele sudjelovati u izbornom procesu.

Nažalost, izborna kampanja je puna nepravilnosti koje bi, ukoliko se nastave, mogle predstavljati prijetnju vjerodostojnom, demokratskom izbornom ishodu. Nezavisni mediji, kao što je tv stanica Kanal 5, i dalje se suočavaju sa velikim preprekama u pružanju alternativnih izvora za vijesti.

Radio Liberty je i dalje izvan važnih segmenata FM valova u Ukrajini, usprkos višemjesečnim obećanjima ukrajinskih zvaničnika da će pristup ponovno biti uspostavljen. Vlada i dalje upućuje medije šta će i kako izvještavati, te zlostavlja, zastrašuje i zatvara nezavisne medije.

Ukrajinske vlasti su provele ilegalne pretrage ureda opozicionih kandidata i onemogućile susrete predjsedničkog kandidata Viktora Yuschenka sa glasačima. Državni resursi su se koristili kako bi se financirala kampanja premijera Yanukovycha. Zabilježeni su primjeri lošeg vladanja članova izborne komisije na štetu opozicije. Sve te akcije su stvorile dosta neujednačeno okruženje. Također je došlo do sumnji u to da li će ishod izbora zaista odražavati volju ukrajinskog naroda.

U Ukrajinskim izborima dosta je toga stavljeno na kocku. Glasanje koje udovoljava standardima OSCE-a bi poslalo signal da je Ukrajina predana razvoju ka demokraciji uz jake veze s Evropom. Nepravilni izbori bi ozbiljno potkopali demokratske akreditive narednog predsjednika, usporili ili zaustavili integraciju Ukrajine u euro-atlantske strukture, i primorali Sjedinjene države da razmotre mjere kako bi se odgovornim držale osobe koje su dovele do narušavanja izbornih pravila.

XS
SM
MD
LG