Linkovi

Američki ambasador u posjeti okolini Srebrenice - 2004-10-07


Američki ambasador u BiH, Daglas Meklheni danas je u selu Osmače, udaljenom dvadeset kilometara od Srebrenice, pustio u upotrebu novoinstaliranu trafostanicu.

Bio je ovo prvi ambasadorov odlazak na teren, nakon nedavnog preuzimanja dužnosti u Sarajevu. Ambasador Meklheni izrazio je zadovoljstvo što je riječ upravo o Srebrenici.

Srebrenica je tužan primjer ratnih sukoba, patnji ljudskih stradanja, ali su to,nažalost, lekcije koje moramo pamtiti, da se ne bi ponavljale, rekao je ambasador Meklheni.

Ipak, po njegovim riječima, ljudi će nastaviti živjeti na tim prostorima, a SAD će pomoći u stvaranju uvjeta za povratak i život na području Srebrenice.

Američka Vlada je,inače,posredstvom USAID-a , uložila 4 miliona i 600 000 KM za izgradnju 109 kilometara dalekovoda na području Srebrenice, elektrifikaciju više od 300 kuća i stvaranje uvjeta za elektirifikaciju više od 1000 obnovljenih domova u srebreničkim selima.

Ambasador Meklheni je u naselju zeleni Jadar razgovarao sa predstavnicima nekoliko mjesnih zajednica o potrebama tamošnjih žitelja. Posjetio je Memorijalni centar i mezarje u Potočarima, gdje se sreo sa majkama Srebrenice.

XS
SM
MD
LG