Linkovi

SFOR pretresao hotel Panorama u Vlasenici - 2004-10-07


Vojnici SFOR-a su danas pretresli hotel »Panorama »u Vlasenici zbog sumnji u aktivnosti suprotne dejtonskom sporazumu. Detalji ove akcije nisu saopšteni a prema riječima portparola SFOR-a, Marka Houpa niko nije uhapšen. Ni portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina, Dragomir Perić nije mogao saopštiti više detalja niti da li je iz hotela bilo šta odneseno potvrdivši da je policija Republike Srpske posmatrala ovu akciju.

Predstavnici SFOR-a su, inače, saopštili danas u Banjaluci da je okončana prva faza uništavanja teškog naoružanja Vojske Republike Srpske dok su zvaničnici OHR-a pozdravili jučerašnje predavanje dokumentacije vlasti ovog entiteta iz ratnog perioda, Haškom tribunalu.

SFOR pozdravlja profesionalizam i aktivan pristup koji su pripadnici Vojske Republike Srpske pokazali prilikom uništavanja viška teškog naoružanja, koje je obavljeno u Prijedoru i na poligonu Manjača kod Banjaluke.

Izjavio je ovo na današnjoj konferencji za novinare portparol međunarodnih vojnih snaga za sektor sjeverozapad, poručnik, Stiv Fordž. On je precizirao da je u početnoj fazi, koja je okončana danas, uništeno 18 tenkova na Manjači i 11 tenkova u Prijedoru,10 različitih borbenih vozila, točkaša ili gusjeničara, 71 artiljerijsko oruđe, 240 ručnih raketnih bacača-osa, manji broj minobacača te određena količina okvira sa municijom.

Poručnik Fordž je podržao aktivnosti koje su u toku na prikupljanju nelegalnog naoružanja u okolini Bihaća apelujući na građane da sarađuju u ovoj operaciji. On je, takođe, najavio za početak naredne sedmice dolazak kontigenta rumunskih vojnika na banjalučki aerodrom koji će uvježbavati tehniku raspoređivanja trupa, pod nazivom »iza horizonta«.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici OHR-a pozdravili su jučerašnje predavanje dijela dokumentacije Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova Republike Srpske iz ratnog perioda,Haškom tribunalu. Međutim, prema riječima portparola OHR-a, Ljiljane Radetić uprkos činjenice da je u Republici Srpskoj došlo do povećanja političke volje za saradnju sa tribunalom vlasti ovog entiteta nisu isporučile još nijednu osobu optuženu za ratne zločine što je neophodno što prije učiniti.

XS
SM
MD
LG