Linkovi

Poznati dobitnici Nobelove nagrade za hemiju - 2004-10-07


Izraelci Aaron Ciechanover i Avram Hershko i Amerikanac Irwin Rose dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju - saopštili su danas predstavnici Švedske kraljevske akademije nauka.

Dvojica izraelskih znanstvenika prvi su naučnici iz te zemlje kojima je pripalo ovo prestižno priznanje. Zajedno sa američkim znanstvenikom, oni su zaslužni što su svojim radom koji je počeo još 80-ih godina otkrili jedan od najvažnijih procesa u ćelijama ljudskog organizma - proces reguliranog degradiranja proteina. Ako se ta degradacija ne odvija korektno, posljedice mogu biti oboljena poput raka maternice ili cistične fibroze.

Obrazlažući odluku Lars Thelander, član odbora za dodjelu Nobelove nagrade je. pored ostalog rekao:

”Ono što su dobitnici nagrade otkrili je kompletno novi sistem regulacije i prisustva proteina u ćelijama i način na koji ćelije reguliraju degradaciju proteina. Mi se nadamo da ćemo zbog detaljnog poznavanja tog sistema biti u stanju napraviti nove, efikasne lijekove.“

Aaron Ciechanover je direktor istraživačkog isntituta Rappaport u Haifi, a Avron Hershko, rođen u Mađarskoj, je profesor na tom institutu. Amerikanac Irwin Rose je znanstvenik, specijalista na odsjeku za psihologiju i biofiziku na koledžu Irvine na univerzitetu Kalifornija.

Njih trojica će podijeliti nagradu koja ove godine iznosi oko milion i 300 hiljada američkih dolara.

XS
SM
MD
LG