Linkovi

Glasanjem u odsutnosti do većeg broja glasova - 2004-10-07


Državni i lokalni zvaničnici širom Sjedinjenih država izvještavaju o rekordnom broju registriranja Amerikanaca za glasanje na izborima koji će se održati sljedećeg mjeseca. Kako izvještava novinar Glasa Amerike David Cohler zvaničnici predviđaju da će fleksibilnija pravila omogućiti ekordni broj glasova ljudi koji odluče da ne izlaze na birališta na sam dan izbora.

Nazivaju ih glasačima u odsustvu. To su oni koji će na dan izbora biti van grada ili zemlje ili na vojnoj službi ili su, kao ova stotinu i šestogodišnja gospođa iz Illinoisa, isuviše stari i nemoćni da odu do biračkog mjesta. U takvim slučajevima omogućeno je da te osobe glasaju ranije i to putem pošte. Član izborne komisije kantona Polk u saveznoj državi Iowa Michael Mauro kaže da obje vodeće partije koriste glasanje u odsutnosti kako bi dijelom osigurali svoju glasačku bazu.

”Ulažu se značajni napori da se navedu glasači da glasaju ranije kako bi se njihovi glasovi imali zagarantovani na dan izbora.“

Četiri godine ranije glasovi birača u odsutnosti činili su 14 procenata ukupnog broja glasova. Ove godine, prema istraživanju kojeg je sproveo Centar za istraživanje mišljenja javnosti i medija Pew, taj broj bi mogao činiti 19 do dvadeset procenata glasova. Ključni faktor za to su fleksibilnija pravila za glasanje u odsutnosti.

Ukupno 27 saveznih država sada dozvoljava da se glasanje u slučaju odsutnosti obavi i do dva mjeseca prije izbornog dana i to bilo lično ili putem pošte.

U saveznoj državi Oregon niko se neće lično pojaviti na glasačkom mjestu, glasanje će stoprocentno biti obavljeno putem pošte. Kritičari takvog načina glasanja kažu da birači nisu u prilici da uzmu u obzir važne događaje iz završnog dijela kampanje kao što su npr. televizijske debate. Pristalice glasanja u odsutnosti međutim kažu da glasanje u odsutnosti pruža prednosti koje će rezultirati većim odzivom glasača.

XS
SM
MD
LG