Linkovi

Hag: Sudjenje Naseru Oriću - 2004-10-07


Drugog dana sudjenja Naseru Oriću pred Haškim sudom, utvrdjeno trajanje dokaznog postupka optužbe, uz "razmjenu vatre" tužitelja i odbrane.

Uzimajući u obzir najavljenu listu dokaza i svjedoka tužitelja, sudije su danas odredili- u narednih 26 sedmica ili 130 radnih dana tužitelji imaju priliku dokazati Orićevu krivnju za ratne zločine koje mu na teret stavlja optužnica. Okvirno, maja iduće godine bi se trebao okončati njihov dokazni postupak, nakon čega bio priliku za dokazivanje nevinosti optuženog imala njegova odbrana.

Jedan od branitelja Nasera Orića, advokat VasvijaVidović, je danas primjetila da se mora biti "vrlo oprezan" sa dokumentacijom tužitelja - liste svjedoka su netačne i prepravljane, neki od njih su križani kao mrtvi, iako su živi i zdravi, dok se drugi, prema podacima tužitelja, teško mogu smatrati pouzdanima- tako je jednom od tužiteljevih svjedoka kao godina rodjenja upisana.

Skrećem vam pažnju da je juče tužilac rekao da Orić pokušava stvoriti kamuflažnu mrežu oko dokumenata. Ja kažem da to pokušava neko drugi..."

Haška optužnica tereti Nasera Orića za individualnu i zapovjednu odgovornost- lično se tereti za razaranje sela i pljačku imovine civila, dok je, prema tužiteljima, po zapovjednoj odgovornosti kriv za ubistva, okrutne postupke, pljačku i uništavanje imovine civila. Sudjenje se nastavlja sutra izvodjenjem prvog svjedoka optužbe.

XS
SM
MD
LG