Linkovi

U petak navečer druga debata predsjedničkih kandidata - 2004-10-07


Unutarnja politička i ekonomska pitanja biće tema druge debate predsjednika Sjedinjenih država Geoerge W. Bush i predsjedničkog protukandidata demokrate, Johna Kerrya. Novo odmjeravanje argumenata za i protiv pred tv-kamerama biće održano sutra navečer po ovdašnjem vremenu. Ta debata modelirana je po ugledu na tradicionalne ”sastanke u gradskoj vijećnici”, za koje mnogi historičari kažu da su kamen-temeljac američke demokratije.

Prvu debatu između predsjednika Busha i senatora Johna Kerryja vodio je i pitanja postavljao za tu priliku odabrani novinar. Ni jednom ni drugom nije bilo dopušteno da inciraju ili se upuste u međusobnu konverzaciju.

Za razliku od te, prethodne, sutrašnja debata biće ono što se ovdje naziva ”town hall meeting“, odnosno ”sastanak u gradskoj vijećnici.“ Ta vrsta skupova postala je institucionalnom na prostoru Nove Engleske još prije američkog revolucionarnog rata kojim su se tadašnje kolonije oslobodile od dominacije britanske krune.

U nekim gradovima ”sastanci u gradskoj vijećnici” održavaju se i danas.

U najkraćem, to je bio skup građana na kome se razgovaralo o određenim pitanjima i donosile odluke bitne za njihovu zajednicu.

Kada je u pitanju debata kandidata za američkog predsjednika profesor Louis Wolfson sa univerziteta American, kaže da to više liči press konfernciju koja ima svoj značaj:

”Osobita vrijednost takvog oblika debate je da efektivno uključuje građane prisutne u gradskoj vijećnici. Oni su u, u najmanju ruku, u prilici da postave neko od pitanja, odnosno da osjete da imaju šansu da traže odgovor na ono za što su neposredno zainteresirani.“

Sutrašnja predsjednička debata neće biti ”sastanak u gradskoj vijećnici” u izvornom smislu tog pojma. Mada je uobičajeno da se građani koji će prisustvovati prethodno odaberu i pitanja unaprijed odrede, američka javnost će imati prilike da na djelu vidi kandidate i osjeti kako dišu i misle. To će takođe biti od pomoći pri odluci za koga glasati.

Profesor Wolfson ukazuje i na činjenicu da su susrete tipa ”sastanka u gradskoj vijećnici” političari održavali i mimo izbornog procesa. Primjera radi, bivši predsjednik Bill Clinton iskoritio je u nekoliko prilika skup takve vrste da objasni svoje političke ciljeve i čuje šta to obične ljude brine.

XS
SM
MD
LG