Linkovi

Činjenice i potpredsjednička debata - 2004-10-06


Većina promatrača i političkih analitičara se slažu da su obojica potpredsjedničkih kandidata dobro predstavljali svoje strane tokom 90 minutne debate koja je povremeno imala oštre i gorke opaske, kako iz Glasa Amerike javlja Omer Vatrić, nekada i protiv činjenica.

Ovogodišnja utrka za Bijelu kuću je tako oštra da kandidati zaboravljaju, ili svjesno okreću činjenice u svoju korist. Medjutim, američki mediji i njih i birače danas podsjećaju.

Senator Edwards je sinoć rekao da je potpredsjednik Dick Cheney u prošlosti sugerirao vezu izmedju Saddama Husseina i napada 11 septembra.

Evo kako je Cheney odgovorio: Senator ima pogrešne činjenice. Ja nisam sugerirao nikakvu vezu izmedju Iraka i 11 septembra.

Medjutim, tokom intervjua u decembru 2001, potpredsjednik Cheney je o otmičaru aviona Muhamedu Atti rekao: Priličito je dobro potvrdjeno da je on išao u Prag i da se sreo sa višim predstavnikom iračke obavještajne službe u Čehoslovačkoj prošlog aprila, nekoliko mjeseci prije napada.

Dakle, kaže danas tv ABC, predsjednik Cheney jeste sugerirao vezu izmedju 11 septembra i Saddama Husseina.

U drugom slučaju, Cheney i Edwards su tokom debate ušli u prepirku da li rat u Iraku košta 200 milijardi. Cheney je rekao da nije...John Edwards da jeste.

Prvi Zaljevski rat je koštao 5 milijardi dolara, a mi smo sada potrošili 200 milijardi i to se povećava, rekao je gospodin Edwards.

Posljednja zvanična informacija o troškovima rata u Iraku je 120 do 130 milijardi, a ne 200 kako je insistirao senator Edwards. Dakle, potpredsjendik Cheney je bio u pravu.

I konačno, mediji ukazuju na sugestiju Dicka Cheneya da nikada prije nije sreo senatora Edwardsa. Iz Edwadsove kampanje su kasnije dostavili transkript u kojem se vidi da je potpredsjednik Cheney imenom spomenuo senatora Edwardsa kada su zajedno bili na molitvenom doručku u februaru 2001. godine, što je američka televizija danas pokazala.

Sve to ukazuje na oštrinu ovogodišnje predsjedničke kampanje, a 43 posto od upitanih gledatelja tv mreže ABC u prvim reakcijama smatra da je kao pobjednik izašao Dick Cheney, u odnosu na 35 posto onih koji misle da je to senator Edwards. Medjutim, ABC naglašava da su medju gkledaljima većina bili republikanci.

Ono u čemu se, medjutim, politički analitičari danas slažu jeste da su potpredsjednik Dick Cheney i njegov demokratski rival senator John Edwards imali oštriju i intenzivniju debatu nego njihovi predsjednički kandidati.

XS
SM
MD
LG